Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare – articolul 10, în cazul steagului Ținutului Secuiesc, arborat de László Tőkés în 2014, pe balconul biroului său de europarlamentar din Oradea. Judecătorii CEDO au arătat că deciziile justiției românești ”au eșuat în a examina faptele în profunzime și nu au fost justificate îndeajuns” și au decis că ”prezenta hotărâre constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamant”. De menționat că judecătoarele Iulia Motoc (România) și Gabriele Kucsko-Stadlmayer (Austria) au avut o opinie separată.
Pe 18 iunie 2014, László Tőkés, pe atunci europarlamentar ale pe listele partidului maghiar FIDESZ, arbora steagul secuiesc la balconul biroului său din Oradea, într-un gest de susținerte a demersurilor secuilor pentru obţinerea autonomiei. Pe 20 august, la două luni de la eveniment, primăria l-a somat pe Tőkés să dea jos drapelul, pe motiv că încalcă Legea care reglementează afişajul în scop publicitar.
“Conform legii 185/2013, Legea Publicităţii, am stabilit să acest steag nu poate fi amplasat, contravine acestei legi, şi în acest sens am făcut o notificare către persoana care a amplasat steagul în vederea faptului de a-l ridica de acolo“, explicau, la acea vreme, reprezentanții Primăriei Oradea.
László Tőkéss-a adresat Judecătoriei Oradea, precizând că steagul Ținutului Secuiesc nu poate fi calificat drept însemn publicitar, ci este un simbol istoric, folosit de cetățenii aparținând unei etnii, deci nu trebuia să solicite autorizația prealabilă pentru a-l desfășura. El a adăugat că prin Constituția României este garantat dreptul minorităților naționale de a folosi simbolurile lor.
Pe 26 ianuarie 2015, instanța i-a respins contestația, decizie confirmată pe 27 noiembrie 2015 de Tribunalul Bihor.
În decembrie 2015, László Tőkésa arborat la balconul biroului său și steagul regiunii Partium – un steag alb pe care erau imprimate crucea dublă și cele patru linii roșii reprezentând cele patru râuri care traversează regiunea. Și de această dată, Poliția locală i-a cerut să îl dea jos și i-a aplicat un avertisment. Deși a contestat și această sancțiune, Tőkés a primit aceeași decizie din partea instanțelor locale, care i-au respins acțiunea.
Întrucât europarlamentarul nu a înlăturat de pe clădire steagul regiunii Partium, pe 6 februarie 2020 primăria din Oradea a introdus o acțiune împotriva sa pentru a-l obliga să dea jos drapelul steagul. ”În urma unui control al poliției, la 24 februarie 2020 reclamantul a înlăturat singur steagurile, fără intervenția autorităților”, se arată în documentele depuse la CEDO.
În 2016, László Tőkés s-a adresat CEDO, invocând articolul 10 din Convenție și susținând că sancțiunea impusă constituie o încălcare a dreptului său la libertatea de exprimare.
”Curtea (CEDO) nu a fost de acord cu opinia reclamantului, că interferența cu dreptul său la liberă exprimare nu a avut nicio bază legală. Totuși, Curtea a concluzionat că instanțele naționale nu au examinat în amănunțime dovezile relevante și că motivarile deciziilor lor au fost insuficiente. Motivările oferite pentru sentințe au fost succinte și nu au conținut informații suficiente pentru a permite Curții să discearnă motivul interferenței. Curtea a decis că a existat o încălcare procedurală a Articolului 10 al Convenției”, se spune în comunicatul CEDO, citat de hotnews.ro.
România trebuie să-i plătească lui Tőkés cheltuieli de judecată de 2.112 euro, a mai stabilit CEDO.
DOCUMENT – hotărârea CEDO în cazul Tőkés c. România (în limba franceză):