Problema şcolilor care funcţionează fără autorizaţie sanitară, în care condiţiile de igienă la grupurile sociale sunt precare sau chiar inexistente, este o meteahnă veche a sistemului românesc de învăţământ. Cu fiecare început de an şcolar, chestiunea redevine subiect public şi naşte critici dure, pe de o parte, şi promisiuni pe de altă parte. Cu toate acestea, niciuna dintre guvernările care s-au succedat în ultimele trei decenii nu pare să fi găsit soluţia pentru eradicarea acestei probleme, o dată pentru totdeauna. Şi, an de an, în România şcoala începe cu sute de instituţii în care grupurile sanitare sunt „în fundul curţii”, ca pe vremea lui Moromete. Nici anul acesta nu face excepţie, iar peste 200 de şcoli vor începe noul an şcolar cu latrine pe post de toalete.
Nicio școală cu toaletă în curte nu a fost modernizată în ultimul an şcolar, sub ministrul Ligia Deca, arată edupedu.ro. Practic, situaţia toaletelor amenajate în curtea şcolilor este similară cu cea din luna septembrie 2022, când fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu recunoştea că în România sunt încă nepermis de multe şcoli care funcţionează având toalete în fundul curții.
Potrivit actualului ministru al Educaţiei, Ligia Deca, în luna iunie 2023, în România erau inventariate un număr de „200, 200 şi-un pic” de şcoli cu latrină în loc de toaletă. „Urmează ca, printr-o linie dedicată de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, să finalizăm şi această chestiune. Ea ţine de autorităţile publice locale”, spunea Deca, fără să avanseze o dată clară sau să detalieze. Din nou aceeaşi mascaradă a promisiunilor, pentru că, de atunci şi până în prezent, când suntem înainte cu două săptămâni de debutul noului an şcolar, nici problema nu a mai fost readusă în discuţie, nici situaţia nu a fost remediată.