Miercuri, 13 martie 2024, la Senat a fost înregistrată pentru dezbatere propunerea legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul prevenirii și combateri criminalității organizate și al prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri.
Prin Legea “România fără clanuri interlope şi narcotraficanţi” se propune un set de măsuri absolut necesare şi urgente în vedere consolidării acţiunilor instituţiilor angrenate în domeniul combaterii grupărilor de crimă organizată şi al traficului de droguri.
Proiectul legislativ prevede o înăsprire a pedepselor pentru infracţiunile cele mai grave înfăptuite de grupările de crimă organizată din toată ţara şi urmăreşte ca, în cel mai scurt timp, să putem vorbi despre o României fără trafic şi, implicit, consum de droguri, fără grupuri de interlopi, fără teamă de aceste structuri toxice pentru economia şi societatea românească.
Unul dintre obiectivele majore definite de instituţiile statului român în anul 2024 se referă la accelerarea acţiunilor şi sporirea măsurilor în scopul prevenirii şi combateri criminalităţii organizate şi a prevenirii şi combaterii traficului de droguri.
În ceea ce priveşte propunerile de completare şi modificare a Codului penal, acestea pot fi descrise succint astfel:
– majorarea limitelor de pedeapsă pentru următoarele infracţiuni,specifice grupărilor de crimă organizată: ameninţarea, şantajul,proxenetismul, exploatarea cerşetoriei, camăta.
– completarea Art. 112 Confiscarea extinsă – în vederea confiscării şi altor bunuri, când faţă de membrul unui grup infracţional organizat se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de un an sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale, iar convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei (multe grupări de crimă organizată nu pot justifica bunuri mobile şi imobile la nivelul sutelor/milioanelor de euro, în condiţiile în care nu dispun de surse de venituri).
-completarea art.214 privind exploatarea cerşetoriei şi cu “persoana vârstnică”, în condiţiile în care grupările de crimă organizată apelează tot mai frecvent la exploatarea unor persoane în vârstă, de regulă persoane vulnerabile din punct de vedere social şi economic.