România va fi a doua țară din Uniunea Europeană, după Franța, care va avea propriul satelit. Acest lucru este posibil o dată cu lansarea, în această toamnă, a rachetei EcoRocket, proiectată și construită integral în țara noastră de Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA). Racheta este prima ecologică lansată în Uniunea Europeană și a fost construită exclusiv din donații private.
Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) este o companie aerospațială cu sediul la Râmnicu Vâlcea și se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor de mare altitudine și a vehiculelor aeriene fără pilot. Fondată în 1999 de inginerul român Dumitru Popescu și alți pasionați de rachete și aeronautică, ARCA va lansa primul satelit românesc, plasat pe orbită cu ajutorul EcoRocket, racheta ecologică proiectată și construită cu bani din surse private.
Racheta românească este complet diferită de rachetele orbitale folosite în prezent, care poluează masiv la fiecare lansare. De exemplu, cea mai mare rachetă orbitală produce la lansare 156 de tone de oxid de aluminiu, 128 de tone de dioxid de carbon și 96 de tone de acid clorhidric, substanțe foarte nocive pentru mediul înconjurător.
În schimb, EcoRocket va fi prima rachetă ecologică lansată în Uniunea Europeană și va folosi forța aburului pentru a ajunge la o altitudine de 50 de kilometri, unde va avea o viteză de 5600km/h. Stagiul al doilea, care presupune atingerea unei altitudini de 190 de kilometri, va fi atins tot cu ajutorul propulsiei cu abur. Ultimul stagiu va necesita folosirea combustibilului tradițional pentru a ajunge pe orbită unde va plansa primul satelit românesc.
Costurile totale ale rachetei se ridică la 1,2 milioane de euro, fiind cea mai ieftină rachetă proiectată pentru a transporta sateliți de mici dimensiuni pe orbită. Prin lansarea ei, România va fi a doua țară din Uniunea Europeană care va avea un satelit, după Franța, și a 11-a la nivel mondial.
Lansare de pe mare
EcoRocket va fi lansată în această toamnă, la o dată ce va fi anunțată de ARCA. Lansarea se va face de pe Marea Neagră, la 36 de kilometri de Constanța, iar echipa de comandă se va afla la bordul unei nave, în apropiere. Este o rachetă semi-reutilizabilă, iar după fiecare stagiu, un corp din rachetă se desprinde și va cădea în mare.
„Misiunile de lansare ARCA care includ operațiuni navale sunt cel mai complex tip de misiuni pe care le desfășurăm. Acestea necesită un efort excepțional de coordonare a operațiunilor, în strânsă cooperare cu unități de marină si aviație militară si civilă, implicate în mod activ. Măsurile de siguranță a lansării sunt excepționale, iar noi ne mândrim cu un procentaj de siguranță de 100%. (…) Tot personalul implicat parcurge un program de antrenament în ședinte de pregătire teoretică si practică pe tehnica de lansare si tehnica navală”, transmit oficialii asociației, pe pagina Lansăm România.
Prin lansarea EcoRocket, ARCA doreşte să câştige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană pentru stimularea construcţiei de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurator şi la un cost de lansare scăzut.
ARCA a lansat până acum două rachete stratosferice, patru baloane stratosferice la scară largă și un balon tip cluster. Asociația a primit două contracte cu statul român și un contract cu Agenția Europeană Spațială.