După izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas, specialiştii în securitate informatică au descoperit o nouă campanie de înşelătorie prin care hackerii încearcă să exploateze sentimentele donatorilor interesaţi să ajute victimele, iar mai multe astfel de mesaje îi vizează pe utilizatorii din Rusia, Suedia şi România.
“În pofida a mii de victime şi a nevoii reale de asistenţă umanitară, infractorii cibernetici îşi continuă atacurile frauduloase fără scrupule, prefăcându-se atât în victime, cât şi în reprezentanţii unor organizaţii caritabile false. Mesajele frauduloase sunt asemănătoare celor observate de specialiştii Bitdefender în războiul din Ucraina, fiind solicitate donaţii în criptomonede şi plata unor taxe în avans. Pe măsură ce războiul continuă, acest tip de înşelătorie va ajunge la şi mai mulţi utilizatori din întreaga lume, în timp ce atacatorii îşi vor rafina “poveştile” şi cererile de donaţie în funcţie de evoluţia conflictului (…) Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit o nouă campanie de înşelătorie prin care escrocii încearcă să exploateze sentimentele donatorilor interesaţi să ajute victimele, după izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas”, se menţionează într-un comunicat de presă al companiei, conform Agerpres.
Experţii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să fie vigilenţi atunci când primesc mesaje în scopuri caritabile sau accesează astfel de site-uri pentru a-i ajuta pe cei aflaţi la nevoie, întrucât riscurile de a-şi pierde datele financiare şi personale sunt foarte mari, mai ales în această perioadă.
În prezent, criminalitatea informatică este o amenințare ce depășește granițele, deoarece infractorii moderni lansează mult mai ușor în spațiul virtual viruși sau înșelătorii de orice fel, dar și offline, prin dispozitive ce pot produce fraude, de exemplu in cazul fraudelor electronice. Conform unor statistici 75 de date sunt furate în fiecare secunda, un atac de accesare ilegală are loc la fiecare 39 de secunde, iar 1 din 5 persoane declară că au fost victimele unei infracțiunii cibernetice. – https://www.bihorjust.ro/criminalitate-informatica-infractiuni-si-pedepse/