n Monitorul Oficial, Partea I nr. 31 din 15 ianuarie 2024 a fost publicată Convenția între România și Principatul Liechtenstein pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe capital și prevenirea evaziunii fiscale și a evitării plății impozitelor, din 10.11.2022.
În sensul prezentei convenţii, veniturile obţinute de sau prin intermediul unei entităţi sau al unui aranjament care este tratat în întregime sau în parte ca fiind transparent din punct de vedere fiscal în baza legislaţiei fiscale a oricăruia dintre statele contractante se consideră a fi venituri ale unui rezident al unui stat contractant, însă numai în măsura în care veniturile sunt tratate în scopul impozitării în acel stat ca fiind venituri ale unui rezident al acelui stat.
Convenția se aplică impozitelor pe venit şi pe capital stabilite în numele unui stat contractant sau al subdiviziunilor politice, autorităţilor locale sau unităţilor administrativ-teritoriale ale acestuia, indiferent de modul în care acestea sunt percepute.
Sunt considerate impozite pe venit şi pe capital toate impozitele stabilite pe venitul total, pe capitalul total sau pe elementele de venit sau de capital, inclusiv impozitele pe câştigurile provenite din înstrăinarea proprietăţii mobiliare sau imobiliare, precum şi impozitele asupra creşterii capitalului.
Impozitele existente asupra cărora se aplică Convenţia sunt:
a) în cazul Liechtenstein:
(i) impozitul pe venitul personal (Erwerbssteuer);
(ii) impozitul pe profit (Ertragssteuer);
(iii) impozitul pe câştigurile de capital din proprietăţi imobiliare (Grundstücksgewinnsteuer);
(iv) impozitul pe avere (Vermögenssteuer)
b) în cazul României:
(i) impozitul pe venit;
(ii) impozitul pe profit sau orice alt impozit care se substituie acestuia
Convenţia se aplică de asemenea oricăror impozite identice sau substanţial similare care sunt stabilite după data semnării Convenţiei, în plus sau în locul impozitelor existente. Autorităţile competente ale statelor contractante se vor notifica reciproc cu privire la orice modificări semnificative care au fost făcute în legislaţiile lor fiscale.