În 2020, 70% din populația Uniunii Europene locuia într-o gospodărie proprie, în timp ce restul de 30% locuia în locuințe închiriate. România rămâne țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe, având peste 90% din populație locuia în locuința proprietate personală, acesta fiind și cel mai mare procent înregistrat în rândul statelor Uniunii Europene, conform datelor publicate de Eurostat.
Cele mai mari cote de proprietate au fost observate în România, unde 96% din populație locuia într-o locuință personală, urmată de Slovacia – 92%, Ungaria – 91% și Croația – 91%.
La polul opus se află Germania. Aici, jumătate din locuitori sunt proprietarii locuinţelor în care trăiesc în timp ce cealaltă jumătate locuiește într-o gospodărie închiriată. Datele arată însă că în cazul Germaniei procentul proprietarilor scade de la un an la altul, de la 51,1% în 2019 până la 50,4% în 2020, în timp ce procentul chiriaşilor creşte, de la 48,9% până la 49,6%.
Totodată, procentul proprietarilor de locuinţe este redus și în Austria – 55% şi Danemarca – 59%.
Statistica Eurostat arată că, la nivelul UE, 53% din populaţie trăieşte într-o casă şi 46% într-un apartament, în timp ce restul de 1% trăieşte în alt tip de spaţiu precum casă pe râuri, rulote, etc. Irlanda cu 92% este ţara cu cel mai mare procent de locuitori care trăiesc într-o casă, în timp ce, în Spania, 66% dintre locuitori trăiesc în apartamente.
În țara noastră, mai mult de jumătate din populație trăiește la casă – 65,9%, în timp ce, restul de 34,1% locuiesc în apartament. Totuși, când vine vorba de mărimea locuinței, măsurată după numărul mediu de camere per persoană, România se află la coada clasamentului. Dacă în UE media este de 1,6 camere pentru o persoană, în România este 1,1 camere pentru o persoană.
La acest capitol, cei mai bine stau locuitorii din Malta cu 2,3 camere pentru o persoană, urmată de Belgia şi Irlanda, ambele cu 2,1 camere pentru o persoană.