Facem dar nu știm ce va rezulta însă sperăm că va fi mai bine, e ideea de la care a pornit avocatul Dicu Levente în redactarea următoarei opinii.
Demult am ajuns și chiar depășit etapa “tranziției “când încă doar încercăm să imitam alte state în speranța atingerii unor idealuri prezentate foarte foarte.
Azi deja, vrem sau nu să recunoaștem, avem sfetnici buni unii chiar din categoria care ne iau la rost dacă nu “percutăm” la ideile și ideologiile lor. Nu mai e cazul să gândim singuri, o fac alții pentru noi singurul lucru de care e nevoie este un om/partid/guvern etc. care să dea curs “surselor de inspirație “.
Sunt însă și cazuri/situații care nu pot fi lăsate netratate și atunci intervine specificul mioritic în care sunt combinate planuri import cu cele autohtone.
Noile măsuri fiscale și bugetare sunt un exemplu elocvent în această privință.
Guvernanții se dau în petec să adopte noi și noi măsuri în scopul mai mult sau mai puțin declarat (public) prin care își propun/sunt convinși cel puțin unii, să rezolve problemele cele mai acute cu care se confruntă bineînțeles financiar vorbind.
Nu mi-am propus să fiu foarte academic și să redau analize macro/micro economice asa cam am sa ma rezum la cateva intrebari retorice:
Deficitul bugetar fiind o suma clară/estimabilă se poate acoperi prin măsuri fiscale al căror efect nu a fost cuantificat analitic?
În lipsa unui substrat documentat (cu simulari și analize ) prin stabilirea empirică a unor praguri/sume poate fi atins targetul ?
Trecând peste aceste lucruri mă gândesc oare până când se va perpetua această mentalitate sau mai bine spus lipsa de gândire pragmatică, că de viziune nu prea cred că poate fi vorba.
Dar hai totusi să reinventăm roata sau să facem ca și esticii…să copiem ce funcționează.
Exemplu: ce putem face cu firmele care nu genereaza venit la buget(sunt des/constant pe pierdere) ?
Răspuns: ( via mult detestata și criticata Austria) dacă în primul an de activitate nu produce profit este subvenționată de stat (fiscul îi plătește o sumă care variază în funcție de tipul și specificul activității principale).
Dacă nici după al doilea an nu produce profit firma este radiată iar asociatul/administratorului i se interzice să mai fondeze altă firmă vreme de 5 ani.
Nu produci profit lasă-te de afaceri!
Tema este cât se poate de variată și exemplele pot fi multe…poate cu alta ocazie continuăm, însă esența e una: soluții sunt doar trebuie găsite/știute.
La noi însă pe semne rămânem la bancul cu rabinul în care idei el ar mai fi avut dar găinile au murit toate. – av. Dicu Levente