Românii au investit peste 2,3 miliarde lei în cadrul programului Fidelis, titlurile de Stat ce vor fi listate la Bursa de Valori București (BVB). Marți este ultima zi în care s-a mai putut subscrie la ediția de august 2024.La Fidelis, suma minimă de investit este de 5.000 de lei și 1.000 de euro (pentru emisiunile în moneda europeană). Există și una dedicată donatorilor de sânge unde minimul este de 500 lei.
Un singur investitor, persoană fizică, a împrumutat statul român cu 342 milioane de lei (echivalentul a 68 milioane de euro) prin intermediul celei mai recente emisiuni de titluri de stat Fidelis, ediția august 2024. Acesta va primi anual de la Ministerul Finanțelor o dobândă neimpozabilă de 24 milioane de lei, conform calculelor realizate de Ziarul Financiar.
Investitorul a subscris titluri de stat Fidelis în cadrul emisiunii cu scadență la cinci ani, pentru care Ministerul Finanțelor oferă o dobândă neimpozabilă de 7% pe an. Ordinul semnificativ a fost plasat chiar în ultima zi a perioadei de subscriere, pe 20 august 2024
În total, subscrierile pe această tranșă au atins 970 milioane de lei, ceea ce înseamnă că investitorul a contribuit cu o treime din suma totală. Fără această investiție majoră, ediția Fidelis din august 2024 nu ar fi atins o valoare istorică, în contextul în care subscrierile totale au ajuns la 3,2 miliarde de lei, depășind ușor recordul anterior de 3,186 miliarde de lei din aprilie 2024.
Conform datelor colectate de ZF, pe tranșa în lei cu scadență la cinci ani au fost înregistrate 5.122 de ordine, ceea ce înseamnă că cel puțin 5.122 de români au subscris titluri de stat pe cinci ani, cu o dobândă anuală de 7%. Deși un investitor putea plasa unul sau mai multe ordine, cazurile de subscrieri multiple pe aceeași scadență sunt foarte rare, deoarece nu aduc avantaje suplimentare.
Veniturile obținute din aceste titluri, atât din cupoane, cât și din tranzacționare (dacă emisiunea ajunge la Bursa de Valori), sunt neimpozabile.