Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva anunţă că va reîmpăduri peste 340 de hectare de fond forestier afectate de calamităţi, în urma unei investiţii de peste 18 milioane de lei, fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
”Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va reîmpăduri 341,1 hectare afectate de calamităţi, precum doborâturi de vânt, atacuri de dăunători sau fenomenul de uscare, cu o investiţie de 18.266.449 lei, fonduri europene accesate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Din acestea, 43,93 hectare sunt administrate de către Direcţia Silvică Brăila, 55,71 hectare de către Direcţia Silvică Argeş, prin trei ocoale silvice, alte 164,7 hectare de către Direcţia Silvică Dolj şi 76,76 hectare de către Direcţia Silvică Bihor”, a transmis, marţi, într-un comunicat, Romsilva.
Pentru reîmpădurirea acestor suprafeţe calamitate vor fi utilizaţi circa 1,5 milioane de puieţi forestieri.
Potrivit sursei citate, în acest an, Romsilva va planta circa 26 de milioane de puieţi forestieri şi va regenera 12.087 de hectare în fondul forestier proprietatea publică a statului în cele două campanii de împăduriri, de primăvară şi de toamnă. Din acestea, 8.102 hectare vor fi regenerate natural, iar alte 3.985 de hectare vor fi regenerate artificial, prin lucrări de împăduriri.
De asemenea, în fondul forestier de stat se vor face lucrări de completări curente în plantaţii pe 2.381 de hectare, precum şi lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi pe alte 726 de hectare.
”Bugetul alocat în acest an pentru efectuarea tuturor lucrărilor de împăduriri, completări în plantaţii, refaceri a plantaţiilor calamitate, de întreţineri ale plantaţiilor şi a suprafeţelor regenerate natural este de circa 296 milioane de lei”, a arătat sursa citată.
În comunicat se menţionează că, în ultimii cinci ani, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 72.330 de hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 48.604 hectare prin regenerări naturale şi 23.726 de hectare prin lucrări de împăduriri, pentru toate lucrările curente de regenerare, lucrări de împăduriri, refaceri şi completări, fiind utilizaţi circa 132 de milioane de puieţi forestieri, produşi în pepinierele silvice proprii.