Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor Bihor și-a desemnat membri.Aceasta are mandat până în 2029. 17 medici și-au depus candidaturile. 2199 medici figurau ca având drept de vot.Șase sunt membri titulari în Comisia de disciplină a CM Bihor, și șase sunt membri supleanți. Față de vechea compenență lipsesc doctorii Corina Șuteu și Daniela Rohotă, șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor, care nu a mai candidat. În locul Dr. Șuteu Corina Lăcrimioara, medic primar medicina muncii a intrat dr. Dușe Adrian, dr. Șuteu fiind membru supleant.Fostul președinte al comisiei Dr. Mihalache Gabriel Constantin, medic primar medicină legală e din nou membru titular. Ceilalți membri titulari sunt: Dr. Bako Gabriel Cristian, medic primar Nefrologie, Dr. Brisc Ciprian Marcel, medic primar Gastroenterologie, Dr. Daina Lucia Georgeta, medic primar Sănătate publică și management sanitar, Dușe Traian Adrian, chirurg, Dr. Vîlceanu Alexandru Narcis, medic primar medicină legală.
Dr. Șuteu Corina Lăcrimioara, medic primar medicina muncii, Șandor Mircea Ioan, Țigan Ioana Maria, Borcea Hadrian Liviu, Szasz Florin Adrian și Pârcioagă Marius, fostul șef al DSP bihor sunt membri supleanți.
Colegiul Medicilor Bihor anunta alegeri pentru Comisia de disciplina teritoriala in perioada: 22-23.09.2023 turul I, si 05-06.10.2023 turul II (in cazul in care nu se intrunesc 2/3medici votanti in turul I).
Alegerile s-au desfasurat: fizic – la sediul Colegiului Medicilor Bihor, Oradea, Marasesti 19 sau prin vot electronic – prin aplicatia medicului dezvoltata de CMR. Pentru a putea vota, medicul trebuia sa aiba cotizatia de membru CMR, achitata la zi.
Comisia electorala teritoriala Bihor:
Dr. Naghi Ana Elena, Presedinte
Dr. Galchis Aurora, Vicepresedinte
Dr. Tiutin Claudia, Secretar
Dr. Tabacu Diana, Membru
Dr. Covaciu Ingrid, Membru
Comisia de disciplină e cea care, parctic judecă cauzele disciplinare .
Cauzele disciplinare se vor judeca, potrivit legii, de către complete de judecată formate dint-un număr de membri după cum urmează:
- a) 3 membri pentru comisiile de disciplină de la nivelul colegiilor teritoriale;
- b) 5 membri pentru Comisia Superioară de Disciplină.
Art.4 Alcătuirea completelor de judecată se va face astfel încât să fie asigurată o repartiţie cît mai echilibrată a cauzelor pentru toţi membrii comisiei de disciplină.
Art.5 Pe parcursul judecării cauzei disciplinare se va păstra componenţa completului de judecată. Daca din motive obiective se impune înlocuirea unui membru al completului de judecată, noul membru va fi desemnat de preşedintele comisie de disciplină în baza cererii motivate a membrului aflat în imposibilitate de a mai participa la judecarea cauzei.
Un membru al completului de judecată înlocuit potrivit alineatului precedent nu mai poate participa la judecarea cauzei respective.
Art.6 Şedinţele de judecată a cauzelor disciplinare nu sunt publice.
Pe parcursul audierii, medicul poate fi asistat de un coleg sau de un avocat.
Membrii comisiilor de disciplină precum şi pesoanele implicate în activitatea comisiei de judecată sunt obligate să păstreze confidenţialitatea cu privire la toate datele şi informaţiile de care au luat cunoştinţă.
Art.7 Desfăşurarea şedinţelor de judecată ale fiecărui complet vor fi consemnate sub forma de procese-verbal de şedinţă.
Fiecare proces verbal va fi semnat la sfârşitul şedinţei de membrii completului şi va fi anexat la dosarul cauzei disciplinare.
Colegiul Medicilor din România se organizează şi funcţionează ca organizaţie profesională naţională a medicilor, fiind o instituţie de interes public, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial.
Ca organizație profesională, Colegiul Medicilor din România, apără demnitatea și promovează drepturile și interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea și independența profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligațiilor ce le revin, față de pacient și de sănătatea publică.
Ca autoritate publică şi profesională, Colegiul Medicilor din România realizează atribuţiile prevăzute de lege şi de statutul său în 6 domenii principale de activitate:
- profesional-ştiinţific şi învăţământ;
- etic şi deontologic;
- jurisdicţie profesională şi litigii;
- avizări-acreditări;
- economico-social;
- administrativ şi organizatoric.
- Colegiul Medicilor are obligația:
- de a apăra demnitatea, onoarea, libertatea şi independenţa profesională a medicului în exercitarea profesiei
- de a promova drepturile şi interesele medicului în toate sferele de activitate
- de a asigura respectarea de către medic a obligaţiilor ce ii revin faţă de pacient şi de sănătatea publică.
- de a ridica gradul de pregatire profesională a corpului medical
- de a susține principii de ordin moral și organizatoric care să conducă la protejarea omului bolnav, în spiritul eticii și deontologiei medicale moderne.