În urma tratamentelor de fertilizare in vitro realizate la Centrul de Diagnostic și Tratament al Infertilității Calla Oradea, câteva cupluri din mai multe județe au reușit să devină părinții unor copii perfect sănătoși. În cadrul acestui centru sunt oferite servicii precum investigarea specifică a cuplului cu probleme de fertilitate pentru determinarea cauzelor, consilierea cuplului, tratamentul etapizat și individualizat până la FIV si embriotransfer, stocarea embrionilor, prezervarea fertilității prin stocarea celulelor reproductive înaintea tratamentelor oncologice ori importul de celule reproductive de la bănci de celule europene acreditate.
Infertilitatea nu este o problemă modernă. Există mărturii încă din antichitate despre ”remedii” pentru cuplurile infertile: de la rugăciuni și pelerinaje, la ritualuri și băi termale. Schimbările sociale ale ultimilor 50 de ani au dus la creșterea numărului de cupluri cu probleme de fertilitate care a ajuns să afecteze între 10-15% dintre cupluri.
Investigarea și tratamentul infertilității cuplului reprezintă azi o specialitate aparte – medicina reproducerii umane asistate. Dezvoltarea acesteia a permis nașterea a peste 8 milioane de copii prin fertilizare in vitro în ultimii 40 de ani. Primul copil care a venit pe lume prin această metodă a fost Louise Brown, în 27 iulie 1978.
Dezvoltarea acestei specialități a creat speranțe multor cupluri, dar reprezintă în egală măsură sursa unor probleme specifice: psihologice, financiare ori medicale.
Eșecul conceperii unui copil, definit ca lipsa de procreere într-un cuplu cu viață sexuală activă fără utilizarea de mijloace contraceptive timp de 1 an, este perceput adesea ca o dramă. Existența unei probleme de infertilitate în cuplu produce anxietate și stres pentru ambii parteneri și poate determina tensiuni în cuplu. La aceasta se adaugă nevoia de a apela la servicii medicale pentru infertilitate, care determină teama de necunoscut sau de eșec, îngrijorări financiare. Alte probleme sunt dificultățile de deplasare la centre de reproducere asistată cu absenteismul profesional secundar, bariera de comunicare în limba maternă sau absența empatiei și a abordării personalizate într-un domeniu delicat care creează un profil psihologic particular.
Dorința firească de împlinire parentală survine tot mai târziu în societatea contemporană, după ce obiectivele profesionale și materiale au fost realizate.
Evoluția socio-profesională oferă cuplului un sentiment de mulțumire și de control al propriului destin, care vine în contradicție cu resursele biologice limitate ale propriului organism, limitare determinată fie de vârsta, fie de patologia survenită de-a lungul anilor.
”Acestea, alături de pasiunea pentru acest domeniu de activitate, au fost motivele care ne-au determinat să parcurgem pas cu pas drumul anevoios de a înființa un centru de reproducere asistată în Oradea”, au transmis reprezentanții Centrului de Diagnostic și Tratament al Infertilității Calla Oradea.
Centrul de Diagnostic și Tratament al Infertilității Calla Oradea
Programări:
☎️ 0359.404.404
📱 0771.404.404 – inclusiv prin aplicația WhatsApp
📍 Str. C. A. Rosetti nr. 1, Oradea
🌐 www.calla.ro