Aflat în dezbatere miercuri, 29 martie, la Guvern, alături de celelalte proiecte de legi din educaţie, proiectul Legii învăţământului preuniversitar cuprinde şi o grilă de calcul a salariilor care prevede creşteri substanţiale ale veniturilor cadrelor didactice din acest sector.
Potrivit calculelor, făcute de eduped.ro, pe baza prevederilor din expunerea de motive a proiectului legii educației din învăţământul preuniversitar, salariile profesorilor debutanți ar trebui să crească cu circa 62%. Aplicarea grilei de calcul ar putea avea impact asupra tuturor salariilor cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, iar impactul bugetar al acestei măsuri este estimat la peste 8 miliarde de lei.
Potrivit proiectului Legii învăţământului preuniversitar, salarizarea întregului personal didactic se va realiza în mod progresiv, având la bază salariul profesorului debutant. Articolul 129, alin. 2, arată că „în conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.
Profesorii debutanți vor avea un salariu echivalent cu salariul mediu brut pe economie, precizează proiectul legislativ. Astfel, după cum arată Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, în anul bugetar 2022, în sistemul de învăţământ preuniversitar salariul mediu brut a fost de 6.120 lei, iar salariul mediu net lunar a fost de 3.801 lei.
În luna decembrie 2022, la adoptarea bugetului pentru educație s-a adus în atenție că salariul unui profesor debutant din învăţământul preuniversitar va creşte cu 7,31%. La acea vreme, senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat că această creștere de 7.31% ar însemna că un debutant ar avea din acest an 2.344 lei salariul net lunar.
Potrivit datelor de mai sus, dacă legea s-ar aplica de la 1 ianuarie 2024, cu creșterea prevăzută în proiectul de lege, un profesor debutant ar urma să primească, de la 2.344 de lei, un salariu net de 3.801 lei, adică cu 1.450 de lei mai mult, ceea ce ar însemna o creştere salarială de aproximativ 62%.
Potrivit afirmaţiilor fostului ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la începutul lunii septembrie 2022, creșterile salariale pentru profesorii debutanți s-ar transmite la întreaga grilă de salarizare pentru toate cadrele didactice. Adică, toţi profesorii din învăţământul preuniversitar ar trebui să aibă, după noua lege, o creștere salarială similară cu cea a debutanților.
Adoptarea în Guvern a proiectului Legii învăţământului preuniversitar, alături de proiectele celorlalte lefi ale educaţiei, nu presupune şi aplicarea imediată. Pentru că, dacă ele vor fi aprobate de Guvern, ar urma să fie trimise în dezbatere Parlamentului. Pentru ca proiectele pachetului de legi ale educaţiei să prindă formă de lege organică, ele trebuie să fie aprobate întâi de Camera Deputaților, iar apoi de Senat. În final, aceste proiecte vor fi trimise pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis. Ele vor intra în vigoare abia după ce vor fi promulgate şi publicate în Monitorul Oficial.