În toate țările UE, salariul minim european devine obligatoriu, iar acesta ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 15 noiembrie.
În țara noastră, salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie. Atunci, acesta va crește de la 3300 lei brut la 3700 lei brut.
Obiectivul european care spune că cei mai săraci angajați trebuie să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie, va atins în această vară. Câștigul salarial mediu luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.
„Da, începe mecanismul. Nu putem rămâne, e un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, patronate şi sindicate şi Guvernul hotărăşte cu cât se măreşte şi cum, în funcţie de anumiţi parametri. Cred că trebuie să fie ceva predictibil şi un mecanism foarte clar, mai ales că acum va fi un mecanism la nivel european”, a precizat Premierul.
UE a emis numai o serie de recomandări, nu se știe exact care va fi majorarea. Estimările ar fi că este vorba de un cuantum cuprins între câteva sute și până la 1.000 de lei. Pentru a îndeplini cerințele europene, salariul minim actual ar trebui să crească în 2024 cu cel puțin 400 de lei.
Introducerea salariului minim european constituie un pas important către alinierea veniturilor românilor cu cele ale cetățenilor din alte state ale Uniunii Europene. Astfel, de la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei.
Ținta următoare, asumată prin programul de guvernare, este ca până la 1 ianuarie 2025 niciun salariat cu normă întreagă să nu câștige mai puțin de 500 de euro net lunar.
Partidul Social Democrat își propune să implementeze salariul minim european în România, până la sfârșitul anului 2024, după cum au declarat oficialii partidului. Această măsură vizează instituirea unui cadru pentru:
- un nivel corespunzător al salariilor minime legale cu scopul de a asigura condiții de trai și de muncă decente;
- promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor;
- îmbunătățirea accesului efectiv al lucrătorilor la drepturile de protecție a salariului minim în cazurile prevăzute de dreptul național și/sau de convenții colective.