15 august – Adormirea Maicii Domnului este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie și este numită în termeni populari Sfânta Maria Mare. Dacă unii români ce poartă numele de Maria sau derivate ale acestuia preferă să nu sărbătorească în această zi, ci pe 8 septembrie, la naşterea Sfintei Maria, majoritatea vor primi însă daruri şi vor petrece. Iată, în cele ce urmează, unele tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mare.
Tradiția spune că Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger că va muri. După ce și-a cerut iertare de la toți și-a dat duhul, iar Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Printre minunile care au fost săvârșite în ziua de 15 august ar fi faptul că ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, în timp ce ologii și bolnavii s-au vindecat. În această zi de mare sărbătoare credincioșii păstrează foarte multe obiceiuri, tradiții și superstiții.
Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului mai este cunoscută și sub denumirea de “Paștele din miezul verii”. Este ziua în care, în Biserică, se organizează slujba de prohodire cu rânduială specială, unde se cântă Prohodul Maicii Domnului. “Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului se aseamănă cu cea din Sâmbăta Mare, din Săptămâna Patimilor. În Biserică se cântă Prohodul și Binecuvântările Maicii Domnului, iar Epitaful este adus în Sfântul Altar, este așezat în mijlocul bisericii și este tămâiat de trei ori împrejur, împreună cu iconostasul și credincioșii care participă la slujbă” a precizat Părintele Cazacu. Ce nume romanești sunt sărbătorite de Sfânta Maria Maria este unul dintre cele mai întâlnite nume de origine biblică, însă cu ocazia sărbătorii Maicii Domnului își serbează onomastica și persoanele care poartă numele de: Ana Maria; Mariana/Marian; Marin/Marina; Marcica/Mioara; Mărioara/Marieta; Măruța/Măriuța/ Marița; Marinela/Marilena; Mari/Meri; Mia/Maia; Mița/Mimi; Marinel/Mari.
Strugurii și prunele, simbolul zilei de 15 august
Se spune că, în această zi, creștinii ortodocși împart struguri și prune, dar și bucate calde pentru sufletele celor adormiți, dar nu înainte de a merge la slujba de la biserică, unde vor duce la sfinți cele ce trebuie împărțite. Dacă, de Sfânta Maria Mare, înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi una lungă și blândă. O veche tradiție populară, care se respectă în unele regiuni din România, spune că nu se aprind focuri cu două zile înainte de sărbătoare. Se spune că persoanele care nu respectă tradiția riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc anumite lucruri și obiecte din gospodărie. De asemenea, pe 15 august, ciobanii își coboară turmele de oi de pe munte, semn că vara este pe sfârșite.Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, peste 2,2 milioane de cetăţeni români poartă numele de Maria sau derivate din acesta. Din totalul românilor ce au astfel de nume, 1.819.378 sunt femei, iar 416.844 sunt bărbaţi. Majoritatea femeilor, respectiv, 1.398.464, poartă numele de Maria, alte 273.454 pe cel de Mariana, 51.620 se numesc Marinela, iar alte 31.149, Mioara. La acestea se adaugă 25.947 de femei care poartă numele de Marina, 25.447 pe cel de Marilena, 10.834 pe cel de Mărioara, 1.685 se numesc Măriuca, iar alte 162, Măria. Statisticile existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de date din cadrul MAI arată că 310.751 de bărbați poartă numele de Marian, 102.620 de Marin, iar alţi 3.332 pe cel de Marinică.
Ce este interzis să faci de Adormirea Maicii Domnului?
Adormirea Maicii Domnului este sărbătoare cu cruce roșie, motiv pentru care nu se spală, nu se coase, nu se calcă și nu se fac treburi în gospodărie. În plus, se spune că nu este bine să dormim în această zi pe prispa casei, acest obicei aducând după sine amorțeală tot restul anului. Totodată, o veche tradiție populară vorbește despre faptul că scăldatul în apele râurilor este interzis. Tot pe 15 august este interzis să dai ceva cu împrumut, pentru ca să nu se lege farmecele de tine. De asemenea, tradiția pune stop certurilor în această zi. Indicat este să te împaci cu oamenii cu care ești certat sau cu cei despre care crezi că îți poartă dușmănie. Adormirea Maicii Domnului este ziua în care fetele nu trebuie să se tundă și să arunce părul la gunoi. Fecioara Maria este pomenită în Biserica Ortodoxă și în data de 8 septembrie, sărbătoare pe care credincioșii o numesc Sfânta Maria Mică, atunci când credincioșii ortodocși serbează Nașterea Fecioarei Maria.