59 de candidați din Bihor și 13 din Satu Mare s-au înscris în acest an la examenul de primire în profesia de avocat, care va avea loc pe 19 septembrie. Numărul acestora este în scădere față de anul trecut, când cele două barouri au contabilizat, împreună, 88 de candidați.
Consiliul Baroului Bihor, convocat vineri de către decanul Adrian Stancu, a verificat îndeplinirea condițiilor de primire în profesie a 58 de candidați înscriși pentru obținerea calității de avocat stagiar și a unui candidat care vrea să devină avocat definitiv. În cazul acestuia din urmă, este vorba despre o persoană care are o vechime mai mare de 5 ani într-o altă profesie juridică. ”Se constată că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Legea 51/1995, Statutul profesiei de avocat și Hotărârea nr. 148/14-15.05.2021 a Consiliului UNBR privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat, sesiunea septembrie 2021”, se arată în hotărârea Consiliului Baroului Bihor.
”Numărul candidaților din Bihor este mai mic decât anul trecut, când au fost înregistrate 73 de cereri de înscriere la examenul de primire în avocatură. În total, în Baroul Bihor sunt înscriși 386 de avocați definitivi și 41 de stagiari”, a explicat, pentru BihorJust, avocatul Adrian Stancu, decanul Baroului Bihor.
O scădere a numărului celor înscriși la examenul din 19 septembrie a fost observată și de Baroul Satu Mare. Dacă anul trecut au fost 15 candidați pentru obținerea calității de avocat stagiar, acum sunt 13 candidaturi (dintre care una pentru avocat definitiv).
”Poate fi și pandemia o explicație pentru această scădere, dar consider că motivul principal este faptul că examenul de absolvire al INPPA este din ce în ce mai greu”, consideră decanul Baroului Satu Mare, avocatul Vlad Băculescu.
În Baroul Satu Mare sunt înscriși 168 de avocați, dintre care 146 sunt activi.
Examenul pentru primirea în avocatură se va desfășura pe 19 septembrie, la București, la sediul INPPA, în sistem fizic, față în față. Candidații vor susține un test grilă, format din 100 de întrebări, câte 20 din cele cinci materii obligatorii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal și organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Vor fi declarați admiși candidații care vor obține cel puțin 10 puncte la fiecare disciplină în parte și un punctaj total de cel puțin 70 de puncte.
Întrebările vor avea unul sau două răspunsuri corecte din trei variante posibile și nu vor exista întrebări fără niciun răspuns corect.
Candidații care promovează examenul vor urma stagiatura, pentru o perioada de doi ani, sub tutela unui avocat îndrumător, după care vor da examenul de definitivat.
Comments 2