Ministerul Justiţiei va cunoaşte o serie de schimbări, după ce Guvernul României a adoptat, în şedinţa din 11 iunie, Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea acestui minister. Astfel, pe lângă reorganizarea unor departamente, vor fi constituite comisii de elaborare a unor proiecte de coduri, iar ministrul va numi consilieri onorifici şi va putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă unii procurori au săvârşit abateri disciplinare.
Potrivit noului act, în cadrul Ministerului Justiţiei se vor constitui comisii de elaborare a proiectelor de coduri și de alte acte normative ce interesează domeniul justiției. Comisiile vor avea şi rol de documentare şi/sau elaborare a studiilor de fundamentare a acestora şi a strategiilor în domeniul justiţiei.
„În cadrul acestor comisii, vor putea fi folosiţi, în condițiile legii, şi colaboratori externi – cadre didactice din învăţământul superior juridic, cercetători ştiinţifici, judecători, procurori, membri ai profesiilor juridice reglementate sau alţi specialişti. Procedura de selecţie, modul de organizare şi funcţionare a comisiilor vor fi stabilite prin ordin al Ministrului Justiţiei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.
Consilierii onorifici, care vor fi aleşi din rândul unor personalităţi cunoscute şi numite prin ordin de ministru, vor fi cooptaţi în proiectele majore ale instituției.
Documentul aprobat de Guvern prevede şi înfiinţarea unei Direcţii Economice în cadrul ministerului, prin preluarea atribuţiilor direcţiei Financiar-Contabilă şi a celei de Investiţii, trecerea Biroului Statistic în surdinea Direcţiei Resurse Umane şi reorganizarea Corpului de control al ministrului la nivel de direcție.
În plus, va fi înfiinţat Compartimentul pentru Comunicare al Ministerului Justiţiei.
Tot în hotărârea adoptată pe 11 iunie de către Guvern se arată că „ministrul va putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori”.
„Scopul este să avem un minister prolific la nivel de elaborare legislativă, care comunică bine și este manageriat corect. Pentru aceasta, se impunea modificarea actului normativ care îl organizează. (..) Epoca managerilor de instituții administrative sau economice atotștiutori, care concentrează excesiv informația și puterea administrativă în mâinile lor este revolută de multă vreme în organizările democratice. Eficiența este dată de lucrul în echipă”, a transmis ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.