Fidel rădăcinilor sale, SculptFest 2024 aduce un line-up unic între festivalurile autohtone. Timp de trei seri, pe scena de la poalele munților Piatra Craiului vor concerta Subcarpați, Floare de Maidan, Frate Gheorghe, Taraful Cleante & Diana Matei, Frații Jdieri.
Pe timpul zilei, pentru adulţi şi copii, vor avea loc ateliere și expoziții de produse care se vor concentra asupra tradițiilor, meșteșugurilor, folclorului, și multor alte surprize ce promovează arta, cultura, gastronomia și întreaga zonă turistică a Căbeștiului. Anul acesta vom descoperi împreună tainele olăritului și opincăritului, confecționatului de măști tradiționale și a magicului caval, precum și arta încondeierii de ouă și a împletiturilor din nuiele. Pe cei pasionați de foraging, maestrul Quim Rueda îi va așteapta zilnic pentru a-i iniția în culesul de ciuperci sălbatice comestibile. Duminică dimineața va începe cu un atelier de Yoga susținut de Ancuța Ciortan în campingul din festival.Copiii se vor bucura, în cadrul pitoresc al Văii Sohodol, de multe jocuri și activități concepute special pentru ei, de către Prietenii Veseliei, mesterii populari și Asociația Pedalăm.
Nu vor lipsi nici provocările pentru cei care vor să cucerească muntele: organizatorii îi așteaptă cu trasee de drumeție, trasee de ciclism și via ferrata.
Oaspeții vor avea ocazia să se guste din bunătățile și licorile locului: SculptFest îi așteaptă cu bere artizanală locală, vinuri de calitate, limonadă, siropuri din partea locului, înghețată artizanală, burgeri delicioși și multe alte produse gastronomice tradiționale.
O altă noutate în acest an este campingul Valea Sohodol, pe care organizatorii l-au creat special pentru cei care doresc să se bucure timp de trei zile de liniștea naturii, în peisajul pitoresc al văii, cu corturile sau cu autorulotele.
A treia ediție SculptFest aduce nu doar o mulțime de noutăți, ci se și îmbracă în straie noi, pentru a transmite asumat valorile acestui festival – fenomen cultural care crește în fiecare an natural, aducând împreună oameni faini care iubesc natura, tradițiile, folclorul și lucrurile simple. Identitatea vizuală reflectă misiunea organizatorilor de a promova și dezvolta o zonă unică, încărcată de tradiții și simboluri, creând prin artă un spațiu magic dincolo de timp.
Taberele artistice care stau la baza demersului cultural se desfășoară în perioada 22-28 iulie, în Școala din Căbești, și sunt în acest an nu mai puțin de 7 la număr: Tabăra de suflat la caval și Tabăra de făurit cavalul, susținută de Centrul Cultural Subcarpați, Tabăra de opincărit cu Ilinca Alexandru, Tabăra de creat măști tradiționale cu Vasile Șușca, Tabăra de olărit cu Ana Florea și Tabăra de încondeiat ouă cu Bihoreanul cu opinci, Tabăra de pictură ”Între lumi” coordonată de Angela Szabo. Trecerea evenimentului de la sărbătoare la festival se va face vineri, 26 iulie, când artișii, meșterii, artizanii, localnicii și turiștii se vor întâlni pe Valea Sohodol.
Centrul Cultural Subcarpați și participanții la cele doua ateliere de caval vor susţine un concert fabulos în Peştera Meziad.
Meșteri din Maramureș vor sculpta două porți de lemn care vor fi montate la Bisericile de lemn (monument istoric) aflate în satele Goila și Gurbești.
Festivalul este cu intrare liberă!