Facultatea de Drept din Oradea a găzduit pe parcursul a trei zile (17-19 iulie) a doua ediție a Școlii de vară – Admitere în profesiile juridice, adresată studenților de la Drept și Administrație publică, dar și masteranzilor.
Pe parcursul celor trei zile participanții au aflat direct de la profesioniști aspecte legate de admitere, pregătirea pentru admitere și sfaturi.
Provocările profesiei de procuror a fost tema centrală a primului atelier din cadrul activităților, fiind susținut de doamna Monica Matei, procuror general adjunct, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea. Apoi, a urmat o prezentare a profesiei de consilier juridic susținută de doamna Ioana Sasu-Sbarciog, decan al CCJ Bihor, care a inclus aspecte legate de definitivat, dar și de provocările profesiei de consilier juridic. Prima zi s-a încheiat cu intervenția domnului Florin Somyai, auditor de justitie, INM, care a răspuns întrebărilor participanților cu privire la pregătirea pentru examenul de admitere la INM.
În cea de-a doua zi, studenții au fost încântați să îl asculte pe domnul judecător dr. Mihail Udroiu, Curtea de Apel Oradea, cadru didactic asociat al Facultății de Drept, care le-a expus acestora incompatibilitățile și restricțiile profesiei de judecător, modul de acces în profesie, respectiv a explicat cum decurge și ce se urmărește în faza admitere la interviu.
În cadrul următorului atelier, doamna avocat Marina Oros, consilier Baroul Bihor și domnul avocat Adrian Stancu, Decan al Baroului Bihor au prezentat profesia de avocat, subliniind cele mai importante aspecte legate de exercitarea acestei profesii, inclusiv provocările cu care s-au întâlnit cei doi invitați pe parcursul activității, dar și aspecte legate de admitere în profesie și perioada de stagiu. Av. Daria Malița, av. Ionuț Pop, Baroul Bihor s-au alăturat discuțiilor și au oferit sfaturi pentru pregătirea examenului de admitere în Barou și au încurajat tinerii să nu renunțe și să persevereze în atingerea obiectivelor propuse.
În ultima zi a activităților, doamnele Ligia Melinda Oala, director al Cancelariei și Alice Lupes, Șef serviciu contencios, Instituția Prefectului judetului Bihor au vorbit despre oportunităților din administrația publică și au subliniat rolul important pe care îl au absolvenții de la Drept și Administrație publică în funcționarea autortăților și instituțiilor publice.
În continuare doamna Cornelia Precup, grefier Curtea de Apel Oradea a prezentat condițiile de admitere și restricțiile profesiei de grefier, insistând pe principalele atribuții ale grefierului atât în sala de judecată, cât și în cadrul celorlalte arii de lucru. Ultimul atelier a fost susținut de domnul lect. univ. dr.Horia Ciocan, Facultatea de Drept, care a prezentat structura și specificul probei interviului la admiterea la INM, dar și alte elemente specific ale oricărui interviu, ca etapă de angajare.
Concluzia trasă la finalul activităților este aceea că indiferent de profesia juridică pe care un student de la Drept își dorește să o urmeze, este nevoie de studiu continuu și serios, practică, implicare și nu în ultimul rând dorința de a activa și de se regăsi într-un anumit domeniu de activitate.
,,Dorim să mulțumim Facultății de Drept, invitaților și tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea acestei școli, deoarece a avut un impact mai mult decât pozitiv pentru noi, reușind să lămurim cu această ocazie unele aspecte rămase poate neclare!”- transmit în unanimitate studenții care au participat la a doua ediție a evenimentului.