Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică, la finele săptămânii trecute, proiectul de Lege privind desfiinţarea unei judecătorii şi a parchetului de pe lângă aceasta.
Prin prezentul proiect de lege se propune desfiinţarea Judecătoriei Însurăţei, judeţul Brăila, prin eliminarea acesteia din Anexa nr. 1 la Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară.Circumscripţiile teritoriale ale judecătoriilor şi parchetelor de pe lângă acestea astfel cum sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1217/2023 de menţin.Proiectul conţine prevederi tranzitorii privind modul de transfer al posturilor către cele două judecătorii/parchete de pe lângă judecătorii care au preluat competenţa instanţei/parchetului desfiinţat, toate aceste posturi fiind vacante. Sunt cuprinse de asemenea dispoziţii tranzitorii privind situaţia bunurilor mobile.În ce priveşte bunurile imobile, proiectul nu conţine vreo referire în acest sens, acestea urmând a fi administrate/gestionate potrivit dreptului comun şi regimului juridic pe care îl au.
Proiect
LEGE
privind desfiinţarea unei judecătorii şi a parchetului de pe lângă aceasta
Art. 1 – Judecătoria Însurăţei, cu sediul în oraşul Însurăţei, judeţul Brăila, şi parchetul de pe lângă această judecătorie se desfiinţează.
(2) Posturile din cadrul judecătoriei şi al parchetului prevăzute la alin. (1) se transferă la instanţele şi parchetele care au, la data intrării în vigoare a prezentei legi, competenţa teritorială a acestei judecătorii şi a parchetului de pe lângă aceasta.
(3) Pentru posturile din cadrul judecătoriei prevăzută la alin. (1), preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va stabili, cu avizul conform al Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, modul de distribuire a posturilor din cadrul acesteia către judecătoriile care au competenţa teritorială a judecătoriei desfiinţate, prin modificarea corespunzătoare a statelor de funcţii şi de personal.
(4) Pentru posturile din cadrul parchetului de pe lângă judecătorie prevăzut la alin. (1), ministrul justiţiei va stabili, cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, modul de distribuire a posturilor din cadrul acestuia către parchetele care au competenţa teritorială a parchetului desfiinţat, prin modificarea corespunzătoare a statelor de funcţii şi de personal.
(5) Circumscripţia teritorială a instanţei şi a parchetului desfiinţate potrivit prezentei legi rămâne cea preluată de judecătoriile, respectiv parchetele prevăzute în normele legale privind stabilirea localităţilor care fac parte din circumscripţiile judecătoriilor şi parchetelor de pe lângă acestea, existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(6) Bunurile mobile aflate în folosinţa judecătoriei şi parchetului desfiinţate potrivit prezentei legi se redistribuie prin ordin al ordonatorului terţiar de credite în subordinea căruia funcţionează instanţa sau parchetul desfiinţat către instanţele şi parchetele care au competenţa teritorială a instanţei/parchetului desfiinţat.