Ordinul Ministerului Mediului pune lacătul pe cele mai importante peșteri din Parcul Natural Apuseni. Astfel, turiștii nu vor avea acces la vizitarea Peșterei Coliboaia, situată în satul Măgura, comuna Pietroasa, judeţul Bihor, pe motiv că este monument istoric, categoria Arheologie, grupa valorică „A”, Peşterei Măgura și Peșterei Fânațe, pe motiv că sunt habitate ale unor specii de lilieci, și Peşterei din Valea Rea, pe motiv că este habitat subteran de o importanță ştiinţifică deosebită. În aceste peșteri sunt permise doar activităţi de cercetare ştiinţifică, conservare și restaurare, cu avizul RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A., în baza autorizaţiei emise de către Comisia Patrimoniului Speologic, Ministerul Culturii/Comisia Națională de Arheologie și cu avizarea acestor activități de către alte organisme responsabile din punct de vedere legal.
Planul de management integrat al Parcului Natural Apuseni și al ariilor naturale protejate integrate, elaborat de Ministerul Mediului, aduce noi restricții de acces pentru turiști. Astfel, încet, încet, frumusețile țării devin interzise pentru români, în numele ariilor protejate decise de la Bruxelles. Traseele vor fi strict marcate, fără posibilitatea depășirii perimetrelor dintre benzi, camparea se va face în țarcuri special delimitate, iar vizitarea obiectivelor turistice se va face doar contra cost.Parcul Natural Apuseni, amplasat pe o suprafață de 75.784 hectare, a intrat și el în zona interdicțiilor date de ariile protejate, astfel că accesul a fost drastic restricționat. Planul de management integrat al Parcului Natural Apuseni și al ariilor naturale protejate integrate, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, impune, ca prioritate zero, conservarea şi protejarea capitalului natural al ariei protejate.
În acest sens, vizitarea ariilor naturale protejate se va face doar pe căile de acces publice şi pe traseele turistice sau tematice marcate şi semnalizate. Abaterea de la căile de acces public şi traseele turistice existente pe suprafaţa ariilor naturale protejate este permisă doar în vederea exercitării atribuţiilor de serviciu sau cazurilor de forţă majoră pentru Romsilva, Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A., Salvamont, Poliţie, Jandarmerie, Pompieri şi alte instituţii şi structuri abilitate pentru verificare şi control pe teritoriul ariilor naturale protejate. În zona parcului este interzis accesul neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, acestea putând circula doar pe drumurile publice și forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere. ”Camparea pe teritoriul ariilor naturale protejate este permisă numai în zonele special amenajate sau care au fost realizate cu avizul RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A., cu respectarea prevederilor legale şi care sunt semnalizate ca atare. Săparea de şanţuri în jurul corturilor sau utilizarea oricăror materiale de origine vegetală precum: cetina, ferigi, muşchi şi altele asemenea, sub corturi este interzisă. Aprinderea focului în spaţii deschise este permisă doar în vetrele special amenajate în acest scop, în spaţiile de campare stabilite în mod legal şi cu respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor”, se arată în Planul de management.
S-au interzis și sunetele
Turiștii care sperau că pot îndepărta urșii prin zgomote riscă acum amenzi usturătoare. Și asta pentru că actul normativ al Ministerului Mediului interzice cu desăvârșire perturbarea liniştii prin orice fel de mijloace (strigăte, pocnitori, folosirea de echipamente audio şi altele asemenea) în ariile naturale protejate, inclusiv pe traseele turistice, în locurile de campare sau în jurul cabanelor. RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. va monitoriza, verifica şi controla activităţile turistice pe teritoriul Arii Naturale Protejat, în vederea stabilirii măsurilor legale necesare prevenirii şi reducerii impactului negativ al turismului asupra capitalului natural şi pentru stabilirea măsurilor de protecţie ce se impun.Mai concret spus, restricțiile vor deveni și mai dure, eventual prin interzicerea totală a accesului pentru populație. Mai mult, potrivit proiectului de Ordin al Ministerului Mediului, tarifele de vizitare care se vor aplica pe teritoriul Ariilor Naturale Protejate vor fi încasate la obiective turistice administrate de RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. sau în parteneriat cu alte persoane fizice sau juridice, tariful de vizitare cuvenit RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A., conform prevederilor legale, fiind menţionat pe biletele de intrare la aceste obiective.