Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intensifică acțiunile împotriva românilor cu datorii la stat, implementând noi reglementări pentru popriri. Aceste măsuri apar pe fondul unui deficit bugetar mare, România urmând să negocieze în toamnă un plan special de gestionare a deficitului cu Comisia Europeană.
Un raport recent al Ministerului de Finanțe arată că circa 1,3 milioane de români au datorii restante la ANAF, însumând 751 milioane de lei. În acest context, Ministerul Finanțelor propune majorarea pragurilor de obligații fiscale pentru care nu se acordă eșalonare la plată. Noile praguri sunt:
– 50.000 lei pentru marii contribuabili
– 25.000 lei pentru contribuabilii mijlocii
– 10.000 lei pentru alte categorii de debitori, inclusiv persoane fizice care desfășoară activități economice independente sau practică profesii liberale
– 2.500 lei pentru persoanele fizice
Conform Notei de fundamentare a proiectului de modificare a Codului de procedură fiscală, citată de Capital.ro, creșterea pragurilor sub care nu se acordă eșalonare la plată este justificată de eficiența gestionării acestor datorii. Pentru sume mici, ratele de eșalonare sunt adesea nesemnificative, iar debitorii ar putea achita imediat sau în termen scurt, de până la 12 luni. Se constată că nu se justifică acordarea unei eșalonări pe maxim 5 ani pentru sume mici, deoarece debitorii ar avea capacitatea de plată imediată sau în 12 luni prin eșalonare simplificată pentru obligațiile fiscale care respectă condiția de vechime.
Noile măsuri propuse de ANAF și Ministerul Finanțelor urmăresc să îmbunătățească colectarea datoriilor restante și să optimizeze gestionarea deficitului bugetar. Majorarea pragurilor de obligații fiscale este menită să eficientizeze procesul de eșalonare și să reducă numărul cazurilor în care se acordă eșalonări pentru sume mici. Această schimbare reflectă o abordare mai practică și orientată spre rezultate în administrarea fiscală.
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.