Mutare la vârful parchetelor din Bihor: prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gligor Sabău, a solicitat eliberarea din funcție, prin pensionare. Cererea va fi discutată în ședința din 15 martie a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
ACTUALIZARE – În ședința din 15 martie, Secția pentru procurori a CSM a votat, în unanimitate, înaintarea
către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, începând cu data de 25 martie 2022, a lui Gligor Sabău, prim procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
Gligor Sabău a fost numit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș printr-un decret dat pe 5 aprilie 1999, de președintele de atunci, Emil Constantinescu, la propunerea CSM. În 2008 a fost numit prim-procuror al acestei unități de parchet, funcție pe care a ocupat-o până în decembrie 2017.
Procurorul Gligor Sabău a reușit să-și demonstreze nevinovăția după ce a fost anchetat de DNA Oradea, într-un caz în care era acuzat de luare de mită, șantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu și fals în declarații. Pe atunci șef al Parchetului Beiuș, Sabău a fost reținut pe 17 decembrie 2015, și a stat în arest două luni, urmate de alte cinci luni de arest la domiciliu.
În dosarul instrumentat de procurorii Ciprian Man și Dan Chirculescu (pe atunci la Serviciul teritorial Oradea al DNA) se arăta că magistratul beiușean ar fi primit mită diverse bunuri și servicii, printre care lemne de foc, asfaltarea drumului de acces la locuința sa ori racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local – detalii AICI.
Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel Oradea în 2016, iar pe 31 mai 2017 judecătorul Mihail Udroiu de la Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea lui Gligor Sabău pentru 17 infracțiuni, dar condamnarea sa la 4 ani cu executare pentru două pretinse fapte de luare de mită.
Trei ani mai târziu, pe 27 iulie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe procurorul Sabău pentru toate capetele de acuzare. Instanța supremă a stabilit că faptele de care era acuzat magistratul nu există ori nu sunt prevăzute de legea penală – detalii AICI.
După ce a fost achitat, Secția pentru procurori a CSM a decis încetarea suspendării din funcție a procurorului Gligor Sabău – care durase mai bine de 4 ani și jumătate – și continuarea activității de către acesta la Parchetul Bihor. În același an, magistratul a câștigat concursul pentru funcția de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, ajungând să îl aibă în subordine chiar pe fostul său anchetator, Ciprian Man. Acesta din urmă ajunsese la parchetul județean la începutul lui 2019, după ce a fost revocat de la DNA Oradea.
Gligor Sabău a ocupat în ultimii doi ani și funcția de purtător de cuvânt al unității de parchet din care făcea parte.
Comments 2