Miercuri, 20 septembrie 2023, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata ajutorului public judiciar.
Sumele suplimentare sunt destinate angajării și achitării plăților restante înregistrate în execuția anului 2023 privind plata ajutorului public judiciar, precum și finanțării cheltuielilor de această natură până la finalul anului.
Pornind de la execuția bugetară înregistrată la 31.08.2023, la titlul 20 „Bunuri și servicii”, estimarea plăților până la 30 septembrie 2023 la această natură de cheltuieli bugetare, precum și evoluția cheltuielilor preconizate a fi realizate până la finele anului 2023, se constată necesitatea implementării, cu celeritate, a unor soluții privind asigurarea fondurilor destinate achitării de către Ministerul Public a onorariilor cuvenite avocaților pentru asistența judiciară din oficiu în cauzele penale.
Realizarea activităților operative ale procurorilor în procesul de soluționare a cauzelor penale presupune și asigurarea fondurilor bugetare necesare organizării și desfășurării în condiții normale ale acestor activități. Onorariile avocaţilor pentru asistenţa judiciară acordată din oficiu și limitele acestora, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, sunt cele stabilite potrivit legii, prin protocolul încheiat între Ministerul Justiţiei, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România și se plătesc din fondurile bugetare alocate Ministerului Public în acest scop. Cheltuielile care atestă prestații avocațiale pentru care se cuvine plata onorariilor se menționează de procurori în actele de urmărire penală și nu se cuprind în cheltuielile judiciare calculate conform prevederilor art. 272-275 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
Conform protocolului, decontarea cheltuielilor cu onorariile pentru activitățile avocațiale desfășurate în faza urmăririi penale, confirmate de procuror, se realizează numai după ce a fost parcursă în prealabil procedura de verificare și avizare a documentelor de către barou, fapt ce conferă acestor cheltuieli un caracter orientativ. În practică, lipsa regularității efectuării cheltuielilor cu ajutorul public judiciar și implicit, imposibilitatea previzionării de către Ministerul Public în bugetul pe anul 2023 a resurselor financiare pentru acoperirea acestor cheltuieli, au condus la raportarea la 31.08.2023 de plăți restante în sistemul FOREXEBUG de către instituțiile subordonate, în sumă de 5.600 mii lei, cu afectarea directă a prevederilor bugetare rămase de utilizat până la finele anului în curs, la natura de cheltuieli menționată mai sus.
Precizăm că situația privind obligațiile de plată restante aferente ajutorului public judiciar aflate în evidența barourilor locale a fost semnalată și de către Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), prin adresele nr. 24-DCAJ-2023 din 23.05.2023 și nr. 24-DCAJ-2023 din 19.07.2023 comunicate procurorului general al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Menționăm faptul că, pe lângă necesitatea stingerii obligațiilor de plată restante, ordonatorul principal de credite nu poate asigura prin virări de credite sumele necesare achitării ajutorului public judiciar pentru perioada septembrie-decembrie 2023, bugetul rămas de utilizat la titlul 20 „Bunuri și servicii” fiind insuficient pentru acoperirea cheltuielilor judiciare (al căror cuantum este, de asemenea, estimat, fiind legat de finalizarea urmăririi penale), precum și a cheltuielilor de organizare și funcționare ale instituției. În situația în care plățile cu ajutorul public judiciar la 31 august 2023 sunt în sumă de 20.200 mii lei (media lunară de plăți fiind de 2.525 mii lei), se impune suplimentarea acestei naturi de cheltuieli pentru următoarele 4 luni ale anului 2023, cu suma de 10.100 mii lei. În contextul arătat mai sus, analiza dispusă de ordonatorul principal de credite asupra bugetului aprobat Ministerului Public pe anul 2023, la titlul 20 „Bunuri și servicii”, relevă necesitatea asigurării sumelor necesare pentru stingerea plăților restante înregistrate la 31 august 2023, pentru ajutorul public judiciar, precum și pentru acoperirea deficitului de fonduri estimat la această natură de cheltuieli pe anul 2023, în sumă totală de 15.700 mii lei. Ca urmare, se impune suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023 la capitolul 61.01 „Ordine publică şi siguranţă naţională”, titlul 20 „Bunuri şi servicii”, cu suma de 15.700 mii lei credite de angajament si credite bugetare. Față de cele prezentate și având în vedere prevederile articolului unic alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 73/2023 privind unele măsuri bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 830 din 14 septembrie 2023, Partea I, a fost elaborat proiectul de hotărâre a Guvernului privind suplimentarea bugetului Ministerului Public din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata ajutorului public judiciar, pe care îl supunem spre adoptare Guvernului; se arată în nota de fundamentare.