Horia Onița a absolvit Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea ca șef de promoție, cu media 10, generația 2012-2016. Ca Preşedinte Consiliului Naţional al Elevilor din România, Horia Oniţa, a dat înjudecată Ministerul Educaţiei și a demonstrat că pragul de 0,5 puncte pentru modificara notei de la Bacalaureat și Evaluare Națională, după contestaţii, este unul discriminatoriu.
Horia Onița a absolvit studiile de licență și masterat din cadrul Facultății de Drept a Universității din București, iar, în prezent, se pregătește să își susțină lucrarea de disertație, pe care a amânat-o din cauza îndatoririlor în mișcarea studențească. A început să se implice activ în zona de advocacy încă de acum opt ani, când a ocupat funcția de președinte al Consiliului Național al Elevilor, iar, ulterior, a continuat să-și reprezinte colegii în cadrul organizațiilor studențești.
Alături de colegii săi de la Consiliul Național al Elevilor, Horia a reușit, în 2015, să convingă autoritățile din România să reacorde elevilor drept de vot în Consiliile de Administrație ale școlilor.Horia Onița afost președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), a fost ales apoi vicepreședinte al Organizației Europene a Studenților (ESU) pentru mandatul 2022-2023,iar acum președinte.
<Astăzi am fost ales președinte al Uniunii Europene a Studenților pentru mandatul 2023-2024 de către Ședința Consiliului ESU, desfășurată la Tbilisi, Georgia.
Sunt onorat de încrederea primită de la Uniunile Naționale ale Studenților din Europa de a reprezenta 20 de milioane de studenți în calitate de președinte al celei mai puternice organizații studențești din Europa.
Cele mai importante momente ale următorului mandat ar include procese precum adoptarea Comunicatului de la Tirana a Procesului Bologna (scris de o comisie pe care o copreședintez în numele ESU), alegerile europarlamentare și atâtea alte evenimente relevante din punct de vedere politic care stabilesc viitorul învățământului superior în Europa pentru anii ce vor urma.
Mișcarea studențească a fost o putere a schimbării transformative în învățământul superior și societate la toate nivelurile, iar eu mă angajez să continui această moștenire alături de cei doi noi vicepreședinți ai mei, Tanguy și Iris și noii noștri membri ai Comitetului Executiv.
Cu un război sângeros în Europa, creșterea extremismului în diferite părți ale continentului, o criză a costului vieții studențești în Europa care afectează accesibilitatea educației și creșterea IA și impactul acesteia asupra educației, printre multe altele, va fi cu siguranță o mandat provocator. Dar marile recompense vin cu mare efort!>, a anunțat proaspătul președinte.