Șeful Biroului Vamal de Frontieră Iași, Dănuț Bolohan, a fost reținut de procurorii DNA pentru cinci infracțiuni de luare de mită. Alți doi vameși, dar și patronul unei firme au fost trimiși după gratii pentru complicitate la dare și luare de mită. Funcționarii sunt acuzați că au permis intrarea în țară a unor haine și încălțăminte din Turcia, fără plata taxelor vamale și fără ca mărfurile să fie controlate. Anchetatorii au calculat că în acest fel a fost provocat un prejudiciu de 58 de milioane de lei prin neplata taxelor vamale.
În arest au ajuns, pe lângă șeful Biroului Vamal de Frontieră Iași, și funcționarii vamali Simona Andreica (complicitate la luare de mită) și Cristian Timofte (dare de mită). Un alt vameș, Cristinel Leonard Tînovanu, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, sub acuzația de dare de mită.
Procurorii DNA Iași susțin că pe parcursul acestui an funcționari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași (vamă internă) au primit diverse sume de bani pentru a favoriza firme care importau articole de vestimentație, îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute din Turcia. Produsele au fost transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăților comerciale respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.
”Prin modul de acțiune, functionarii vamali ar fi creat condițiile în care administratorii societăților comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor)”, susțin procurorii DNA.
În unele situații, la controlul vamal erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice-uri) falsificate pentru a ascunde faptul că produsele erau contrafăcute. În plus, prețul declarat era mai mic pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator. Ulterior, mărfurile importate ar fi fost vândute în centre comerciale sau magazine de profil din țară
Procurorii susțin că ”taxa” ce ar fi fost cerută de vameși pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de dolari. ”Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale”, au calculat anchetatorii.
Informațiile strânse de DNA arată că șeful Biroului Vamal Iași, cu ajutorul Simonei Andreica, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut de procurori, suma de 24.500 de dolari.
”De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuț, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit de la doi subalterni, inculpații Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani și alte produse, pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în prezenta cauză”, a transmis DNA.
În acest caz sunt investigate și față de alte persoane. Azi, șeful de vamă și cei doi funcționari vor fi prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.