Plătești taxa de protecție și poți să-ți vinzi marfa, fără amenzi și fără confiscări. Este regula după care ar fi acționat șeful Poliției orașului Eforie, din județul Constanța, pe parcursul ultimelor două sezoane estivale. Comisarul-șef Cornel Gabriel Coteanu ar fi cerut 300 de lei pe zi de la un comerciant pentru a nu-l deranja cu controale sau amenzi. Polițistul a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile de către DNA.
Procurorii anticorupție au aflat că, în perioada iulie-august 2019 și iulie-august 2020, șeful Poliției Eforie ar fi primit ”în mod repetat și periodic” bani de la un comerciant pentru a-i permite și proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în stațiunea Eforie. Mai precis, în schimbul banilor, polițistul s-ar fi angajat să permită vânzarea neautorizată a unor mărfuri pe plajele din stațiune fără a-l amenda pe cel care plătea ”taxa”.
”Din probele administrate rezultă că suma primită cu titlul de mită ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind făcută o dată la câteva zile, preponderent în zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, în imediata apropiere a sediului Poliției orașului Eforie”, au transmis procurorii DNA.
La rândul său, comerciantul care i-ar fi dat banii comisarului-șef Cornel Gabriel Coteanu ar fi colectat sumele de la persoanele interesate de obținerea protecției pentru activitățile de comerț clandestin. De asemenea, persoana pretindea și primea bani și pentru presupuse informații despre controalele efectuate de autorități.
În plus, șeful Poliției Eforie este acuzat că, pe 10 august 2020, i-ar fi solicitat unui agent constatator să înlocuiască amenda de 1.000 lei, aplicată unei persoane pentru contravenții rutiere, cu avertisment, măsură pe care numai instanța de judecată o putea dispune.
”În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane fără calitate specială, dintre care trei se află în stare de arest la domiciliu începând cu data de 28 august 2020, pentru infracțiuni de dare de mită, trafic de influență, evaziune fiscală”, au precizat anchetatorii.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, magistrații i-au interzis comisarului-șef Coteanu să-și profesia de polițist, implicit prerogativele funcției de șef al Poliției Eforie. În cazul încălcării cu rea-credință a obligațiilor stabilite, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive, a fost atenționat polițistul.