Procurorii DNA Oradea au chemat-o, marți, la sediul instituției, pe șefa Casei Corpului Didactic din Oradea, Mioara Țigan, pentru a-i aduce la cunoștință calitatea de inculpat în dosarul care vizează suspiciuni de fraudă la concursul pentru posturile de directori de școli din Bihor, din 2021. Mioara Țigan este acuzată de instigare (sub forma participației improprii) la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Mioara Țigan nu a venit prima dată, când a fost citată, pe 27 iunie 2022, motivând că se află în concediu de odihnă. S-a prezentat, însă, azi, alături de avocatul său, pentru a afla că s-a decis punerea în mișcare a acțiune penale atât față de ea, cât și față de profesorul Sorin Cuc, actual director al Școlii ”Avram Iancu” din Oradea. Acesta din urmă este acuzat de complicitate la participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în forma instigării.
Dacă Mioara Țigan a stat mai bine de o oră în sediul DNA Oradea, pe 27 iunie Sorin Cuc s-a prevalat de dreptul la tăcere în fața procurorilor, refuzând să discute și cu jurnaliștii la ieșirea din sediul DNA.
Acuzațiile aduse celor doi sunt legate de concursul pentru ocuparea funcției de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, desfășurat în perioada 15 octombrie – 8 decembrie 2021 la care s-au înscris doi candidați, unul dintre ei fiind Ioan Sorin Cuc.
”Cu ocazia susținerii probei scrise (grilă), inculpatul Cuc Ioan Sorin nu ar fi obținut o notă care să-i permită participarea și la proba interviului. În acest context, până la soluționarea contestației, inculpata Țigan Mioara, în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00. Acest demers i-ar fi permis inculpatului Cuc Ioan Sorin sa se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv”, se arată într-un comunicat al DNA.
”Ulterior, la instigarea aceleiași inculpate, inspectorul școlar general al județului Bihor a emis, fără vinovăție, decizia de numire în funcția de director al Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Oradea a inculpatului Cuc Ioan Sorin”, au mai precizat procurorii anticorupție.
Sesizarea care a dus la inculpările din învățământul bihorean
Investigațiile în acest caz au pornit după o sesizare formulată de profesoara Gheorghina Bîrlădeanu, fosta directoare a școlii ”Avram Iancu” și participantă la concursul din 15 octombrie 2021. Aceasta le solicita procurorilor DNA Oradea să facă verificări după ce nota directorului – delegat la acea dată – al școlii a fost majorată, după contestații, de la 5,60 la 7, adică exact cât acesta avea nevoie pentru a merge în următoarea etapă, cea a interviului. ”Asta se poate face ori prin punctarea unor răspunsuri greșite ca fiind corecte, ori prin înlocuirea pur și simplu a lucrării cu una nouă, în care răspunsurile să fie corecte. Majorarea notei în acest caz ar însemna că, practic, 7 răspunsuri la întrebări ar fi fost corectate inițial greșit de comisia de evaluare”, susținea profesoara Bîrlădeanu, într-o declarație dată BihorJust pe 26 octombrie 2021.
Probele strânse de DNA Oradea au arătat că Mioara Țigan ar fi falsificat lucrarea lui Sorin Cuc, cu consecința modificării notei acestuia. Astfel, în primă fază aceasta ar fi încercat să-i dea direct nota 7, solicitând membrilor comisiei de evaluare să îi permită să evalueze și ea o lucrare, deși acest lucru nu intra în atribuțiile sale de președinte al comisiei de evaluare a probei scrise. Pentru că unul dintre membrii comisiei ar fi observat că Mioara Țigan ar fi indicat drept corecte niște răspunsuri în fapt greșite, aceasta ar fi renunțat la corectare și a părăsit sala.
Ulterior, până la momentul soluționării contestațiilor, lucrările ar fi fost păstrate în biroul Mioarei Țigan, din cadrul Casei Corpului Didactic, după care au fost date inspectorului școlar general Horea Abrudan, pentru a fi date comisiei de soluționare a contestațiilor.
Din cei 25 de candidați care au depus contestații, doar în cazul lui Sorin Cuc a fost modificat rezultatul din ”respins” în ”admis”. Potrivit informațiilor BihorJust, o expertiză dispusă de anchetatori a arătat că mai multe răspunsuri au fost modificate cu ajutorul unor substanțe chimice.
DOCUMENT – Comunicatul DNA referitor la inculpările din dosarul fraudării concursului de directori de la Oradea:
CITIȚI și:
- Profesorul Sorin Cuc, inculpat în dosarul fraudei cu cerneală simpatică de la concursul pentru directorii de școli din Bihor, din 2021 | Șefa Casei Corpului Didactic, Mioara Țigan, a lipsit de la DNA pe motiv de… concediu
- 1.000.000 de euro, daune morale cerute în dosarul de fraudare a concursului pentru directorii de școli din Bihor | Suma este solicitată ”tuturor persoanelor vinovate”, IȘJ Bihor și Ministerului Educației
Comments 3