Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi că va lansa un dialog strategic privind viitorul agriculturii Uniunii Europene.
Discuția va fi purtată e între decidenții europeni, fermieri și ONG-uri despre ”sprijinirea agriculturii în limitele planetei noastre”, scopul fiind de a încuraja crearea de noi soluții și să creeze o viziune comună până în vara anului 2024. Acest format nu va lua automat decizii legate de agricultură, ci va duce la dezbateri despre crearea politicilor agricole europene și vine ca răspuns la protestele fermierilor generalizate în statele membre, inclusiv România.
Fermierii protestează împotriva politicilor de mediu ale Uniunii, care duc la pierderi financiare, dar și împotriva efectelor produselor agricole ucrainene pe piața europeană.
Președintele acestei inițiative va fi profesorul Peter Strohschneider. El are o experiență relevantă, în special în calitate de președinte al „Comisiei pentru viitorul agriculturii” a guvernului federal al Germaniei ce a fost însărcinată cu elaborarea unei propuneri privind o agricultură și un sistem alimentar durabile din punct de vedere ecologic, economic și social și a prezentat un raport intitulat „Viitorul agriculturii: O agendă comună” în iunie 2021.
Dialogul va implica participanți din asociații și organizații de la nivelul UE, inclusiv organizații-umbrelă care reprezintă o serie de grupuri europene. Printre participanții chemați de Comisia Europeană se numără fermieri, cooperative, companii și comunități rurale, organizațiile neguvernamentale și reprezentanții societății civile, instituțiile financiare și mediul academic.