Angajaţii CNAS au renunțat la protestul început în 2 noiembrie, nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018. Ieri a fost votată legea ce rezolvă solicitările şi acţiunea de protest e întreruptă astfel încât activitatea va continua, criza fiind deblocată.
Deputații au votat legea care majorează salariile angajaților din casele de asigurări de sănătate. Se încheie astfel o săptămână de proteste și blocaj instituțional.Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege cu 203 voturi pentru, unul împotrivă și 55 de abțineri.
<Anunțam asiguratii și toți bihorenii, cu privire la deblocarea sistemului asigurărilor sociale de Sănatate din România, inclusiv al celui funcțional la nivelul județului Bihor. In videoconferința de ieri, 14.11.2023, desfășurată la nivelul CNAS, am fost înștiințați cu privire la acest aspect, de către Dl președinte CNAS Andrei Baciu. Doresc ca, în numele colegilor din cadrul CAS Bihor, cărora li s-a reparat o inechitate socială referitoare la nivelul de salarizare, să asigurăm toți bihorenii cu privire la desfășurarea activității institutiei noastre, în condiții de eficientă și normalitate, în privința desfășurării relațiilor cu publicul asigurat, conform programului deja bine știut>, a transmis directorul CAS Bihor, Dorel Dulău.
Președintele CNAS Andrei Baciu a precizat că demersul de a introduce legea pe ordinea de zi datează din iunie și era necesar fiindcă , de exemplu, un director din CNAS care întocmeşte şi gestionează un buget de 56 de miliarde de lei câştiga cu 6.000 de lei mai puţin decât un director de la o agenţie de mediu. „Ceea ce se întâmplă azi este un act de dreptate, reparând această nedreptate la care sunt supuşi profesioniştii din sănătate”, a explicat președinte CNAS Andrei Baciu la începutul acestei săptămâni.
Se mai așteaptă și rezolvare problemei penuriei de angajați. În ultimii ani, din cauza nivelului scăzut de salarizare, din cei 4.000 de angajați cai CNAS care existau la nivelul întregii țări, acum mai există 2.500.