Material de Ramona Pascu și Adrian Laboș
Inspectorul școlar general de Bihor, Horea Abrudan, a fost chemat, miercuri dimineața, la DNA Oradea. Potrivit surselor BihorJust, șeful Inspectoratului Școlar Bihor va fi audiat în dosarul fraudării concursului de directori de școli din 2021, investigat de procurorii anticorupție orădeni.
La sosirea la sediul DNA Oradea, inspectorul general Abrudan a declarat că a fost chemat ”ca să dăm, probabil, ceva declarații”, fără să precizeze în ce dosar. La întrebarea reporterului BihorJust dacă crede că va fi pus acuzare, Horea Abrudan a răspuns sec: ”Nu.” A refuzat apoi să mai răspundă întrebărilor BihorJust, susținând că va oferi răspunsuri procurorilor.
Un an de la un concurs marcat cu… cerneală simpatică
Dosarul în care sunt anchetate acuzații de fraudă la concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli din Bihor, din 2021, a fost deschis după o sesizare formulată de profesoara Gheorghina Bîrlădeanu (foto stânga), fosta directoare a școlii ”Avram Iancu”. Participantă la concursul din 15 octombrie 2021, aceasta le-a cerut procurorilor DNA Oradea să facă verificări după ce nota directorului – delegat la acea dată – al școlii, Sorin Ioan Cuc, a fost majorată, după contestații, de la 5,60 la 7, adică exact cât acesta avea nevoie pentru a merge în următoarea etapă, cea a interviului.
”Asta se poate face ori prin punctarea unor răspunsuri greșite ca fiind corecte, ori prin înlocuirea pur și simplu a lucrării cu una nouă, în care răspunsurile să fie corecte. Majorarea notei în acest caz ar însemna că, practic, 7 răspunsuri la întrebări ar fi fost corectate inițial greșit de comisia de evaluare”, susținea profesoara Bîrlădeanu, într-o declarație dată BihorJust pe 26 octombrie 2021.
Informațiile strânse de DNA Oradea au arătat, conform unui comunicat din 12 iulie 2022, că directoarea din acel moment al Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, ar fi falsificat lucrarea lui Sorin Cuc, cu consecința modificării notei acestuia. Astfel, în primă fază aceasta ar fi încercat să-i dea direct nota 7, cerând membrilor comisiei de evaluare să îi permită să evalueze și ea o lucrare, deși acest lucru nu intra în atribuțiile sale de președinte al comisiei de evaluare a probei scrise. Pentru că unul dintre membrii comisiei ar fi observat că Mioara Țigan ar fi indicat drept corecte niște răspunsuri în fapt greșite, aceasta ar fi renunțat la corectare și a părăsit sala.
Ulterior, până la momentul soluționării contestațiilor, lucrările ar fi fost păstrate în biroul Mioarei Țigan, din cadrul Casei Corpului Didactic, după care au fost date inspectorului școlar general de Bihor, pentru a fi remise comisiei de soluționare a contestațiilor.
Numele inspectorului școlar general Horea Abrudan era menționat de procurorii anticorupție, care arătau că, la instigarea Mioarei Țigan, ”inspectorul școlar general al județului Bihor a emis, fără vinovăție, decizia de numire în funcția de director al Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Oradea a inculpatului Cuc Ioan Sorin”.
Din cei 25 de candidați care au depus contestații, doar în cazul lui Sorin Cuc a fost modificat rezultatul din ”respins” în ”admis”. Potrivit informațiilor BihorJust, o expertiză dispusă de anchetatori a arătat că mai multe răspunsuri au fost modificate cu ajutorul unor substanțe chimice.
Inculpați și puși pe liber
În iulie 2022, Mioara Țigan și Sorin Cuc au fost inculpați pentru instigare (sub forma participației improprii) la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals (în cazul fostei directoare a Casei Corpului Didactic Bihor), respectiv pentru complicitate la participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în forma instigării, în cazul lui Cuc.
La o zi după ce DNA Oradea a anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale și inculparea directoarei Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, ministerul a anunțat eliberarea din funcție a acesteia.
Și Inspectoratul Școlar Bihor a decis eliberarea din funcție a directorului Școlii ”Avram Iancu”, Sorin Cuc.”Având în vedere comunicatul DNA, publicat pe site-ul instituției, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar a luat act de acesta și a propus încetarea numirii pe funcție a domnului director. Atribuțiile de director au fost preluate de directorul adjunct”, a declarat atunci inspectorul școlar general, Horea Abrudan.La scurt timp, profesorul Cuc a dat în judecată IȘJ Bihor, cerând anularea actului prin care îi înceta mandatul de director. Următorul termen al procesului este programat pe 14 noiembrie.