Seful Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Alex Florența, doreste ca instantele sa mentina dispozitiile Politiei Rutiere de a suspenda pe sase luni permisul soferilor care au comis accidente cu raniti, indiferent daca leziunile traumatice sau afectarea sanatatii victimei sunt sau nu evaluabile in zile de ingrijiri medicale.
Acesta este punctul de vedere pe care Florenta l-a trimis la ICCJ in 28 august 2024, pentru cauza nr. 1340/1/2024, format dupa ce Curtea de Apel Suceava a promovat urmatorul recurs in interesul legii:
„Interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 103 alin. 1 lit. d din OUG nr. 195/2002, in sensul de a se stabili daca pentru a se putea retine existenta atat a accidentului de circulatie, cat si a vatamarii corporale este necesar ca leziunile traumatice sau afectarea sanatatii tertei persoane implicate sa fie evaluate prin zile de ingrijiri medicale”.
Chestiunea apare după recursul în interesul legii formulat de catre Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Suceava. SCAF atrage atentia ca practica neunitara a aparut in dosarele in care soferii contesta in instanta dispozitia Politiei Rutiere de a le suspenda permisul auto pe sase luni in urma unui accident rutier soldat cu vatamarea unor persoane, care insa n-au depus plangere penala si nici nu s-au prezentat la medicul legist pentru examinare.