Ministerul Muncii a finalizat actul normativ privind digitalizarea relaţiilor de muncă și simplificarea derulării acestora, a anunțat, într-o postare pe Facebook, ministrul de resort, Violeta Alexandru. Noile reglementări introduc posibilitatea ca semnătura electronică să poată fi folosită pentru semnarea mai multor documente, printre care și contractul de muncă.
Potrivit ministrului Violeta Alexandru, noul act a fost elaborat după consultări cu sindicatele, patronatele și antreprenori. Principalele prevederi ale documentului care va fi pus în dezbatere publică sunt:
- se va putea folosi semnătura electronică atât la semnarea cât și la modificarea sau încetarea contractului individual de muncă;
- se va putea folosi semnătura electronică la instructajul SSM inclusiv în cazul telemuncii;
- documentele se vor putea păstra în arhivă electronică;
- activitatea telesariatului, care nu va mai fi obligat să menționeze locul în care prestează activitatea, se va putea verifica prin mijloace electronice;
- telesalariatul își va putea folosi propriul laptop/echipament pentru desfășurarea muncii, prin acordul părților;
- angajatorul nu va mai fi obligat să răspundă pentru condițiile de muncă alese de către telesalariat.
”Deja au apărut discuții legate de obținerea semnăturii electronice, cât de scumpă este și de unde se va procura. Va exista o perioadă de tranziție în care se va permite folosirea semnăturii olografe. Am o soluție pentru sistemul public”, a precizat ministrul Muncii.
În opinia acestuia, astfel de măsuri salvează timpul cetăţenilor, reduc birocraţia şi sporesc încrederea în sistemul public.