“Este greu de înțeles faptul că elevii premianți ai campionatelor școlare beneficiază de burse de performanță, în timp ce elevii care câștigă campionate naționale de juniori și copii nu beneficiază de aceste forme de recompensare și de stimulare”, atrage atenția senatorul liberal de Bihor Adrian Hatos. Membru în mai multe comisii din Senat, printre care și cea pentru tineret şi sport, parlamentarul bihorean face demersuri pentru ca și performanțele sportive ale elevilor să fie premiate corect de către Ministerul Educației.
Printr-o interpelare, senatorul Hatos i-a cerut ministrului Educației, Ligia Deca, o justă premiere a elevilor care participă la concursurile sportive recunoscute și susținute de Ministerul Educației. “La ora actuală, lista competițiilor sportive școlare recunoscute de către Minister este restrânsă, nefiind incluse campionatele naționale și internaționale de calibru, iar categoriile de vârstă nu sunt respectate în acord cu exigențele stabilite de federațiile sportive de resort”, explică parlamentarul.
Un exemplu elocvent care demonstrează această discriminare i-a fost semnalat senatorului Hatos în circumscripție. În acest an, la campionatele școlare de judo, lupte greco-romane sau libere au putut participa doar elevii născuți în anii 2005, 2006, 2007, adică cei care au împlinit 17, 16 și 15 ani. “Această restricție intră în contradicție cu practica de la campionatele naționale sportive organizate de federațiile sportive. Federația Română de Lupte, de exemplu, respectă criteriul vârstei, astfel elevii pot participa la Campionatul național U11, U13, U15, U17 și U23. Criteriul vârstă este respectat de către toate competițiile sportive naționale, indiferent de sport”, argumentează senatorul.
Pe lângă semnalarea acestei anomalii, în solicitarea adresată, Adrian Hatos punctează, în primul rând, nevoia ca Ministrul Educației să întreprindă acțiuni concrete pentru a face corecte criteriile de acordare a burselor de performanță pentru elevii sportivi cu rezultate deosebite. Senatorul anunță că va urmări îndeaproape, prin instrumentele de control parlamentar, modul în care Ministerul Educației va soluționa această solicitare.
Acțiunea e parte din șirul inițiativelor de îmbunătățire a politicilor de susținere a elevilor cu performanțe deosebite. Până în prezent, Adrian Hatos a avut 43 de iniţiative legislative, din care 14 au fost promulgate legi.
Intervenție relevantă a Senatorului bihorean Adian Hatos,
pe un subiect de o importanță deosebită, privind discriminarea !
Dincolo de acest exemplu de corectat, fenomenul discriminării ,
afectează LUMEA, în cele mai condamnabile moduri , cu consecinte directe individuale ,
locale, naționale,zonale și mondiale !