Senatul a încuviințat, miercuri, ridicarea imunității fostului ministru PSD al Sănătății, bihoreanul Florian Bodog. În ședința de plen, senatorii au aprobat, cu 98 de voturi ”pentru”, 24 de voturi ”împotrivă” și o abținere, cererea DNA de încuviinţare a urmării penale în cazul lui Bodog. Acesta este acuzat că, pe vremea când era ministru, ar fi acţionat pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze salariul pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract.
Votul de miercuri dimineață a fost unul secret, cu bile. Potrivit g4media.ro, la dezbaterile din plenul Senatului, Florian Bodog a declarat că nu cere colegilor parlamentari să voteze împotriva solicitării DNA privind cercetarea sa penală, pentru că nu are nimic de ascuns şi are încredere în Justiţia din România.
„Ştiu că decizia este una politică, cred însă că Senatul şi românii au dreptul să ştie. Fiecare dintre noi răspundem în faţa lui Dumnezeu, răspundem în faţa Justiţiei şi răspundem în faţa oamenilor care ne-au trimis în Parlament. Imunitatea nu trebuie privită ca un privilegiu, imunitatea este garanţia ca un ministru să-şi poată exercita în mod liber mandatul”, a spus senatorul PSD.
Cu două zile în urmă, solicitarea DNA a fost dezbătută în Comisia Juridică a Senatului. Șase dintre membrii acesteia au votat pentru adoptarea unui raport favorabil, un vot a fost împotrivă, iar șase senatori s-au abținut.
Pe 8 aprilie, Direcția Națională Anticorupție a cerut procurorului general al României să sesizeze Senatul în legătură cu ridicarea imunității parlamentare a senatorului PSD de Bihor Florian Bodog, acuzat de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri. Faptele ar fi fost comise în perioada când Bodog era ministru al Sănătății și sunt legate de presupuse acțiuni ale acestuia pentru ca o consilieră a sa să fie plătită timp de 12 luni, deși nu s-ar fi prezentat la serviciu. În plus, chiar Florian Bodog ar fi semnat în locul consilierei mai multe acte, susțin procurorii DNA.
”Concret, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru), deși cunoștea că persoana angajată în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 75.656 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv”, se arată în comunicatul DNA.
Pe 23 septembrie 2019, Senatul a respins o cerere similară a DNA de încuviințare de începere a urmăririi penale față de Florian Bodog.