Cerinţa Curţii Constituţionale a României de introducere a unui prag valoric la infracţiunea de abuz în serviciu, prevăzută şi sancţionată de Codul penal, a fost respectată. Senatul României a votat miercuri, 29 martie, proiectul de lege iniţiat de Guvern privind modificarea Codului penal. Potrivit acestuia, abuzul în serviciu este definit astfel: „Fapta funcţionarului public care, cu ştiinţă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de lege (…) cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 lei”.
Acelaşi prag valoric a fost introdus şi la infracţiunea de neglijenţă în serviciu.
O altă modificare este menţiunea că abuzul în serviciu poate fi comis doar „cu ştiinţă”, adică să existe intenţie directă de a comite fapta.
În lumina noilor modificări, articolul 297 din Codul penal va avea următoarul cuprins:
„Abuzul în serviciu: (1) Fapta funcţionarului public care, cu ştiinţă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încalcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) privind condiţia ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 lei nu se aplica dacă faptuitorul a mai săvârşit o infracţiune de abuz în serviciu ori de neglijenţă în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de condamnare.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru acesta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”.
Un prag de 250.000 lei a fost introdus şi pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu.
Votat de Senat, proiectul de modificare a Codului penal va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este, în acest caz, for decizional.