Doi cetățeni georgieni care au intrat pe teritoriul României în data de 9.02.2023 au preluat dintr-o zonă împădurită de la marginea orașului Timișoara un număr de 8 persoane, toți fiind din Bangladesh, pe care i-au transportat până în apropierea frontierei de stat cu Ungaria la aproximativ 70m de linia de frontieră, urmând ca migrații să treacă ilegal frontiera noaptea de 15/16.II.2023, au fost trimiși în judecată.
Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare s-a dispus trimiterea în judecată a doi inculpaţi din Georgia, în stare de arest preventiv pentru comiterea infracțiunii de trafic de migranţi, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 263 alin. 1 şi 2 lit. b C.pen. Cei doi au făcut apel, iar azi 13 iulie, instanța din Oradea s-a pronunțat.
În baza art. 263 alin. 1 şi 2 lit. b Cod penal instanța a dispus pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi o pedeapsă de 3 ani închisoare (executarea pedepsei în regim privativ de libertate), interzice exercițiului drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b şi c Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul străinului de a se afla pe teritoriul României pe o durată de 3 ani, ca pedeapsă complementară. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal se aplică pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal; se mai dispune și confiscarea specială a mașinii și plata sumei de 4.000lei.
Timpul de 10 zile acordat pentru a face Apel a fost folosit de cei doi, inculpații solicitând în principal revocarea măsurii arestului preventiv având în vedere că din probele administrate până în prezent nu rezultă, dincolo de orice dubiu, că inculpaţii s-ar face vinovaţi de comiterea infracţiunii reţinute în sarcina lor, precum şi faptul că declaraţiile martorilor audiaţi, respectiv a celor care trebuiau transportaţi sunt neverosimile, aceste declaraţii fiind date pentru a scăpa de dosare de urmărire penală în care sunt cercetaţi, dar şi faptul că inculpaţii nu cunosc limba română.
De asemenea solicită a se avea în vedere şi trecerea timpului de când inculpaţii se află în stare de arest preventiv, respectiv de 5 luni, precum şi faptul că această faptă nu este certă şi nu este proporţională cu gravitatea faptei. În subsidiar solicită înlocuirea măsurii arestului preventiv cu aceea a controlului judiciar.
În speţă, Curtea, a constatat că dispoziţiile procedurale sunt aplicabile în cauză, având în vedere totodată gravitatea infracţiunii reţinute în sarcina inculpaților a dispus menţinerea măsurii arestului preventiv, a confiscării speciale și a interzicerii drepturilor, întrucât există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii ar fi săvârşit fapta pentru care au fost trimişi în judecată.