Înalta Curte de Casație și Justiție – completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă a fost sesizat de Tribunalul Timiș în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile referitoare la momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită a unui titlu executoriu reprezentat de o hotărâre judecătorească pronunţată într-un litigiu guvernat de prevederile Codului de procedură civilă din 1865, pusă în executare în perioada de aplicare a Codului de procedură civilă din 2013. Judecătorii instanței supreme trebuie să stabilească dacă acest moment este reprezentat de data pronunţării hotărârii de primă instanţă, definitive şi executorii, sau data rămânerii irevocabile a acelei hotărâri, respectiv data pronunţării deciziei de respingere a recursului declarat împotriva ei.
Conţinutul sesizării:
”Momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită a unui titlu executoriu reprezentat de o hotărâre judecătorească pronunţată într-un litigiu guvernat de prevederile Codului de procedură civilă din 1865, pusă în executare în perioada de aplicare a Codului de procedură civilă din 2013, este data pronunţării hotărârii de primă instanţă, definitive şi executorii conform art. 377 alin. 1 pct. 1 şi art. 376 alin. 1 din vechiul Cod de procedură civilă sau data rămânerii irevocabile a acelei hotărâri, respectiv data pronunţării deciziei de respingere a recursului declarat împotriva ei? Teza a doua a art. 706 alin. 2 din Codul de procedură civilă din 2013, potrivit căreia „În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive”, se aplică doar hotărârilor pronunţate în temeiul noului Cod de procedură civilă sau şi celor pronunţate în temeiul Codului de procedură civilă din 1865?”
Sesizarea prealabilă a fost formulată într-un dosar care are ca obiect contestația a executare și a fost înregistrată la Curtea Supremă pe 27 octombrie.
Textele de lege invocate:
Art. 377 alin. (1) pct. 1 din vechiul Cod de procedură civilă – Titlurile cerute pentru executarea silită: Sunt hotărâri definitive: pct. (1) hotărârile date fără drept de apel;
Art. 376 alin. (1) din vechiul Cod de procedură civilă – Titlurile cerute pentru executarea silită: Se învestesc cu formula executorie hotărârile care au rămas definitive ori au devenit irevocabile, înscrisurile autentificate, precum și pe orice alte hotărâri sau înscrisuri, pentru ca acestea să devină executorii, în cazurile anume prevăzute de lege.
Art. 706 alin. (2) din Codul de procedură civilă din 2013 – Termenul de prescripţie: Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.
În hotărârile judecătorești definitive pronunțate în astfel de litigii, fie în apel de către Tribunalul Timiș, fie în recurs de către Curtea de Apel Timișoara, s-au reținut două opinii contrare cu privire la momentul de început al curgerii termenului de prescripție a dreptului de a cere executarea silită a celor două titluri executorii.
Într-o primă opinie, instanțele au reținut că termenul de prescripție a început să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârilor de întoarcere a executării, respectiv data pronunțării deciziilor din recurs, prin care au fost constatate ca perimate cursurile declarate în cauză. Pentru a ajunge la această concluzie, instanțele au reținut, în esență, că din moment ce sentința civilă prin care s-a stabilit obligarea angajaților la restituirea sumelor încasate este din 2014, sunt incidente prevederile noului cod de procedură civilă. Prin urmare, termenul de prescripție este de 3 ani și începe să curgă de la data la care acestea rămân definitive.
Într-o altă opinie, s-a considerat că termenul de prescripție al executării silite a creanței pârâtei intimate a început să curgă de la data pronunțării sentinței.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: