O sesizare prealabilă care vizează admiterea căii de atac exercitate împotriva încheierii prin care s-a admis cererea de redeschidere a procesului penal a fost adresată de Tribunalul Bacău Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Instanța băcăuană solicită un răspuns la întrebarea dacă desfiinţarea acestei încheieri are ca efect redobândirea autorităţii de lucru judecat şi caracterul executoriu al hotărârii în raport de care s-a cerut redeschiderea procesului penal.
Sesizarea a fost formulată în cadrul unui dosar care ca obiect principal revocarea sau anularea suspendării executării pedepsei
Conținutul sesizării
În interpretarea şi aplicarea art. 469, alin. (5) şi alin. (7) C.proc.pen. prin admiterea căii de atac exercitate împotriva încheierii prin care s-a admis cererea de redeschidere a procesului penal, desfiinţarea acestei încheieri are ca efect redobândirea autorităţii de lucru judecat şi caracterul executoriu al hotărârii în raport de care s-a cerut redeschiderea procesului penal? În caz afirmativ, este necesară emiterea unor noi forme de executare?
Texte de lege invocate:
Art. 469, alin. (5) şi alin. (7) C. proc. Pen. – (5) Încheierea prin care este admisă cererea de redeschidere a procesului penal poate fi atacată odată cu fondul.
(7) Admiterea cererii de redeschidere a procesului penal atrage desfiinţarea de drept a hotărârii pronunţate în lipsa persoanei condamnate.
Opinia Tribunalului Bacău care consideră că încheierea prin care s-a admis in principiu cererea de redeschidere a procesului penal și prin care s-a desființat de drept sentința penală (…) se bucură de caracter executoriu doar până la momentul desființării acesteia prin calea de atac, situația provizorie creată ca efect al admiterii în principiu putând căpăta caracter definitiv doar ca urmare a menținerii acestei soluții în calea de atac sau a neatacării acesteia. Or, după cum se poate observa în speța dedusă judecății, încheierile atacate au fost desființate.
A admite raționamentul că, în virtutea art. 469, alin. 7 C. proc. pen., hotărârea de condamnare își pierde în mod definitiv autoritatea de lucru judecat s-ar goli de conținut scopul căii de atac prevăzute la art.469, alin. 5 C. proc. pen., or acesta constă în desființarea încheierii prin care s-a dispus redeschiderea judecății și anihilarea efectelor acesteia cu consecința evidentă a menținerii hotărârii prin care s-a dispus inițial condamnarea.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: