O sesizare prealabilă a fost formulată de Curtea de Apel București, care cere Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) să ofere o dezlegare unei probleme de drept referitoare la modul în care se calculează dobânzile și penalitățile ce se aplică prejudiciului produs printr-o faptă de evaziune fiscală. ”Dacă dobânzile și penalitățile se aplică la prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, sau dobânzile și penalitățile se calculează doar la prejudiciul produs prin comiterea faptei” – este situația la care este solicitat un răspuns din partea ÎCCJ.
Sesizarea prealabilă a fost formulată într-un dosar de evaziune fiscală și a fost înregistrată pe 2 iunie la Curtea Supremă. Termenul de soluționare a sesizării a fost stabilit pe 29 septembrie 2021.
Cazul aflatpe rolul Curții de Apel București se referă la două persoane, condamnate în primă instanță, de Tribunalul Ialomița, la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Prin aceeași hotărâre, judecătorii i-au obligat la plata către bugetul de stat a 509.000 de lei, din care 203.000 de lei impozit pe profit și peste 305.000 de lei TVA. La această sumă se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de mai bine de 526.000 de lei.
Întregul prejudiciu a fost recuperat, prin plată voluntară, au constatat magistrații. În plus, unul dintre inculpați a achitat peste 100.000 de lei, reprezentând majorarea de 20% prevăzută de art. 10 alin. 1 ind. 1 din Legea nr. 55/2021, coeficient raportat la prejudiciul stabilit în dosar.
Curtea a reținut că, în privința art. 8 și 9 din Legea nr. 241/2005, prin introducerea art. 10 alin.11 și alin. 12 din Legea 55/2021 s-a reglementat o cauză de nepedepsire, care se aplică, indiferent de valoarea prejudiciului, dacă, în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea
faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral. În acest caz, fapta nu se mai pedepsește.
În schimb, ANAF a cerut ca inculpații să achite și penalitățile aferente celor 20 de procente din baza de calcul deja achitate, raportat la formularea din art.10 alin. 11 din Legea 55/2021. Avocatul inculpaților a arătat, însă, că nu există în cadrul AJFP o rubrică prin care să fie calculate penalități la penalități. Având în vedere susținerile apărătorului, Curtea a încuviințat cererea formulată de către acesta și a dispune sesizarea Curții Supreme pentru a se pronunța dacă dobânzile și penalitățile se aplică la prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, sau se calculează doar la prejudiciul produs prin comiterea faptei.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile:
Comments 1