Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost sesizată de Secția I Civilă a Curții de Apel Pitești pentru pronunțarea unei hotărâri prealabile asupra interpretării dispozițiilor art. 101, alin. 6 și 8 din Codul fiscal. Mai precis, este vorba despre data în raport de care se stabileşte cota de impozit ce se aplică diferenţelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, respective dacă se defalcă pe lunile la care se referă, în vederea calculării impozitului datorat pentru fiecare din aceste perioade, sau se reţine integral în raport de data efectuării plăţii.
Sesizarea a fost formulată într-un proces al cărui obiect îl constituie contestația la executare și a fost înregistrată la ÎCCJ pe 19 aprilie.
Potrivit Curții de Apel Pitești, care a fost investită cu soluționarea cauzei în ultimă instanță, de lămurirea modului de interpretare a dispozițiilor art. 101, alin. 6 și 8 din Codul fiscal, respectiv data în raport de care se stabilește cota de impozit ce se aplică diferențelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare (se defalcă pe lunile la care se referă, în vederea calculării impozitului datorat pentru fiecare din aceste perioade sau se reține integral în raport de data efectuării plății), depinde soluționarea pe fond a cauzei, întrucât:
a. În cauză se pune în discuție modalitatea de interpretare a prevederilor de mai sus în ceea ce privește obligația de plată a impozitului pentru veniturile din pensii stabilite pentru perioade anterioare, drepturi care nu au fost stabilite prin hotărâri judecătorești;
b. Apelanta – pârâtă a apreciat că se aplică cota de impozit ce era incidentă la momentul la care se datorau respectivele diferențe de pensii, iar nu cea de la momentul efectiv de plată a acestora (cea din prezent);
c. Intimata – reclamantă a apreciat în sens contrar, respectiv și pentru aceste venituri este datorată cota de impozit de la momentul plății – cea de 10% din prezent, iar nu cea de 16% de la momentul la care erau datorate.
Punctul de vedere al completului de judecată
În ceea ce privește Curtea de Apel Pitești, nu există o practică unitară, respectiv sunt judecători care apreciază că diferențele de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare se defalcă pe lunile la care se referă, în vederea calculării impozitului datorat pentru fiecare din aceste perioade, respectiv cota de 16%o până la 01.01.2018, iar alții apreciază că se aplică cota de impozit de la momentul efectuării plății, deci aplicându-se cota de 10% din prezent.
”Apreciem că, în ceea ce privește aceste diferențe de venituri, se aplică cota de impozit ce era în vigoare pentru fiecare dintre perioadele anterioare, respectiv pentru data la care ar fi trebuit achitate, iar nu cea din prezent, de la momentul plății efective a diferențelor”, a arătat instanța.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: