Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost sesizată cu un recurs în interesul legii, formulat de Curtea de Apel Suceava în privința unei hotărâri arbitrale referitoare la un litigiu legat de transferul dreptului de proprietate şi/sau de constituirea altui drept real asupra unui bun imobil. Se solicită Curții Supreme să stabilească dacă instanța învestită în baza articolului 603 alin. 3 din Codul de procedură civilă analizează doar condițiile formale ale hotărârii arbitrale sau și pe cele de fond.
Potrivit sesizării RIL formulate de Curtea de Apel Suceava, se solicită ÎCCJ să se pronunțe asupra problemei de drept constând în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 603 alin. 3 din Codul de procedură civilă cu privire la sintagma ”după verificarea… respectării condițiilor”, în sensul de a stabili dacă instanța de judecată, învestită în baza prevederilor legale amintite, analizează doar condițiile formale ale hotărârii arbitrale sau și pe cele de fond.
Problema de drept care formează obiectul sesizării a fost soluționată diferit prin hotărâri judecătorești definitive, în dosare având ca obiect validarea hotărârilor arbitrale, în temeiul art. 603 Cod de procedură civilă, coroborat cu art. 548 Cod de procedură civilă. Unele instanțe au soluționat litigiul verificând doar condițiile formale ce privesc conținutul hotărârii arbitrale (componența tribunalului arbitral, numele părților, menționarea convenției arbitrale etc), iar alte instanțe au efectuat veritabile verificări de fond.
Opinia colegiului de conducere a Curții de Apel Suceava este în sensul că instanța învestită cu o cerere de validare a hotărârii arbitrale, în cazurile prevăzute de art. 603 alin. 3 Cod de procedură civilă, este abilitată să verifice atât condițiile de formă ale hotărârii arbitrale, cât și pe cele de fond, cu privire la transferul dreptului de proprietate și/sau constituire a altui drept real asupra unui imobil.
Textele de lege invocate în sesizarea RIL:
Art. 603 alin. 3 Cod de procedură civilă – În cazul în care hotărârea arbitrală se referă la un litigiu legat de transferul dreptului de proprietate şi/sau de constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, hotărârea arbitrală se va prezenta instanţei judecătoreşti ori notarului public pentru a obţine o hotărâre judecătorească sau, după caz, un act autentic notarial. După verificarea de către instanţa judecătorească ori de către notarul public a respectării condițiilor şi după îndeplinirea procedurilor impuse de lege şi achitarea de către părţi a impozitului privind transferul dreptului de proprietate, se va proceda la înregistrarea în cartea funciară şi se va realiza transferul de proprietate şi/sau constituirea altui drept real asupra bunului imobil în cauză. Dacă hotărârea arbitrală se execută silit, verificările prevăzute în prezentul alineat vor fi efectuate de către instanţă, în cadrul procedurii de învestire cu formulă executorie.
Art. 547 Cod de procedură civilă – Intervenţia instanţei
(1) Pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi în organizarea şi desfăşurarea arbitrajului, precum şi pentru îndeplinirea altor atribuţii ce revin instanţei judecătoreşti în arbitraj, partea interesată poate sesiza tribunalul în circumscripţia căruia are loc arbitrajul, tribunalul va soluţiona cauza în completul prevăzut de lege pentru judecata în primă instanţă.
(2) Instanţa va soluţiona aceste cereri de urgenţă şi cu precădere, prin procedura ordonanţei preşedinţiale, hotărârea nefiind supusă niciunei căi de atac.
DOCUMENT – Sesizarea Curții de Apel Suceava nr. 4725/A/2021/17.11.2021: