Colegiul de Conducere al Curții de Apel București a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție admiterea unui recurs în interesul legii referitor la o reglementare privind pensiile militare de stat. Acțiunea privește sporul pentru contribuția la Fondul de pensie suplimentară, în legătură cu care judecătorii bucureșteni solicită lămuriri: este cuprins în baza de calcul a pensiei, fiind supus plafonării prevăzute de art. 30 din Legea nr. 223/2015, sau nu face parte din pensie, astfel că trebuie adăugat la cuantumul acesteia.
Problema de drept soluționată în mod diferit de instanțelel judecătorești și asupra căreia se solicită pronunțarea Înaltei Curți de Casație și Justiție:
”În interpretarea dispozițiilor art. 108 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat și ale art. 11 alin. 3 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, coroborate cu cele ale art. 28 și art. 30 din Legea nr. 223/2015, sporul pentru contribuția la Fondul de pensie suplimentară prevăzut de art. 108 din Legea nr. 223/2015 intră în baza de calcul a pensiei, fiind prin urmare, supus plafonării prevăzute de art. 30 din Legea nr. 223/2015, sau este un drept care nu face parte din pensie, astfel că trebuie adăugat la cuantumul acesteia.
Potrivit Curții de Apel București, într-o primă orientare jurisprudențială, se arată că dispozițiile art. 30 din Legea nr.22312015 impun ca pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile acestei legi, să nu poate fi mai mară decât 85% din baza de calcul prevăzută la art.28 din lege.
Art.108 din Legea nr.223/2015 dispune în sensul că: “Pentru militarii, politiștii și funcționarii publici cu statut special care au plătit contribuție la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau contribuția individuală la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de:
- a) 3% pentru o vechime a contribuției între 5 – 15 ani;
- b) 6% pentru o vechime a contribuției între 15 – 25 ani;
- c) 9% pentru o vechime a contribuției peste 25 de ani.”
În această opinie, din interpretarea sistematică și literală a dispozițiilor legale analizate, plafonarea de 85% se aplică, la final, după adăugarea sporului prevăzut de art. 108 pentru contribuția la Fondul de pensie suplimentară, legiuitorul stabilind că pensia nu poate depăși 85% din baza de calcul prevăzută la art.28.
În argumentarea acestei opinii se arată că, potrivit art. 30 din Legea nr. 223/2015, “pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28”, astfel că, din interpretarea sistematică a dispozițiilor legale rezultă că plafonarea de 85% se aplică la final, după adăugarea sporului pentru contribuția la Fondul de pensie suplimentară, legiuitorul stabilind că pensia nu poate depăși 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.
Îln cea de-a doua orientare jurisprudențială, s-a apreciat că, în cazul sporului pentru semnul onorific preăzut de art. 11 alin.3 din Legea nr.80/1995, acesta nu face parte din pensie, astfel că trebuie adăugat la cuantumul acesteia, deoarece are un alt caracter juridic decât pensia. Sporul pentru semnul onorific se calculează și, evident, se adaugă la pensie, doar după ce se cunoaște cuantumul final al pensiei.
Textul art. 11 alin.3 din Legea nr.80/1995 devine efectiv și capătă efecte juridice în legătură directă cu stabilirea pensiei militare de stat dar, ulterior stabilirii acesteia, câtă vreme, din prevederea legală analizată, rezultă că, decorația pentru semnul onorific este un spor al cuantumului pensiei în sensul de mărire a cuantumului, decorația fiind o recompensă atât morală, dar și cu un conținut bănesc a meritelor militarului pentru activitatea desfășurată.
DOCUMENT – Recursul în interesul legii formulat de Colegiul de Conducere al Curții de Apel București: