Curtea de Apel Constanța a dispus sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu un recurs în interesul legii referitor la prevederi din Codul Administrativ, Legea Jandarmeriei și cea a dialogului social. Concret, este vorba despre stabilirea secțiilor sau completurilor specializate din cadrul tribunalelor care să soluționeze, în primă instanță, cauzele care vizează obligarea instituțiilor din cadrul Jandarmeriei la plata unor drepturi salariale.
Problema de drept cu privire la care a fost formulat un recurs în interesul legii:
”Interpretarea art. 382 lit. h și a articolului 536 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, a art. 1 lit. p) teza I din Legea nr. 62/2011 a dialogului social și a art. 23 alin. 1 și 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, urmând a statua căror secții sau completuri specializate din cadrul tribunalelor le aparține competența materială funcțională de soluționare în primă instanță a cauzelor având ca obiect obligarea instituțiilor publice din cadrul Jandarmeriei Române la plata unor drepturi salariale către personalul militar al acestora: celor specializate în materia conflictelor de muncă sau celor specializate în materia contenciosului administrativ.”
Articolele invocate:
OUG nr. 57/2019 – art. 382 Categorii de personal bugetar cărora nu li se aplică prevederile privind funcționarii publici – lit. h: Prevederile prezentului titlu nu se aplică următoarelor categorii de personal bugetar: personal militar.
OUG nr. 57/2019 – art. 536: Cauzele care au ca obiect raportul de serviciu al funcționarului public sunt de competența secției de contencios administrativ și fiscal a tribunalului, cu excepția situațiilor pentru care este stabilită expres prin lege competența altor instanțe.
Legea nr. 62/2011 – art. 1 lit. p) teza I: În înțelesul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:conflict individual de muncă – conflictul de muncă ce are ca obiect exercitarea unor drepturi sau îndeplinirea unor obligații care decurg din contractele individuale și colective de muncă ori din acordurile colective de muncă și raporturile de serviciu ale funcționarilor publici, precum și din legi sau din alte acte normative.
Legea nr. 550/2004 – art. 23 alin. 1 și 6: (1) Personalul Jandarmeriei Române se compune din personal militar și personal contractual. | (6) Personalul contractual este supus reglementărilor din legislația muncii, în măsura în care prin prezenta lege nu se dispune altfel.
Unele instanțe – cum ar fi Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Constanța, Curtea de Apel București sau Curtea de Apel Bacău – au stabilit competența de soluționare a cauzei în favoarea secțiilor sau a completurilor specializate în materia conflictelor de muncă din cadrul tribunalelor. Alte instanțe au stabilit competența de soluționare a cauzei în favoarea secțiilor sau a completurilor specializate în materia contenciosului administrativ din cadrul tribunalelor. Au pronunțat decizii în acest sens Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Iași, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel București ori Curtea de Apel Galați.
DOCUMENT – Hotărârea Colegiului de conducere al Curții de Apel Constanța prin care s-a dispus sesizarea RIL a ÎCCJ: