Curtea de Apel Cluj a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție cu un recurs în interesul legii pentru a se pronunța în privința unei probleme de drept soluționate diferit de instanțele din țară. Concret, instanța clujeană întreabă dacă se suspendă de drept căile de atac declarate de debitorul societate de asigurare/reasigurare împotriva hotărârilor de soluționare a acțiunilor unor creditori introduse înaintea deschiderii procedurii de faliment a debitorului.
Recursul în interesul legii fost înregistrat la Curtea Supremă pe 10 iunie.
Textul sesizării RIL:
”Sunt suspendate de drept, în condițiile art. 262 alin. (4) din Legea 85/2014, căile de atac declarate de debitorul societate de asigurare/reasigurare împotriva hotărârilor judecătoreșto prin care au fost soluționate acțiunile unui creditor/unor creditori introduse pe rolul instanței înaintea deschiderii procedurii de faliment a acestui debitor?”
Curtea de Apel Cluj a arătat că instanțele din România nu au un punct de vedere unitar în ceea ce privește această problemă.
Într-o primă opinie se susține că intervine supendarea de drept a căilor de atac declarate de către asigurator împotriva hotărârilor judecătorești prin care au fost soluționate acțiunile unui creditor/unor creditori introduse pe rolul instanței înaintea deschiderii procedurii de faliment a debitorului asigurător, deoarece dispozițiile art.262 alin. 4 din Legea nr. 85/2014 au un caracter de normă specială față de cele geerale ale art, 75 din același act normativ.
Potrivit celei de-a doua opinii, nu suntem în prezența unui caz de suspendare de drept a căii de atac promovate de către sociatatea de asigurare anterior deschiderii față de aceasta a procedurii de faliment, considerându-se că dispozițiile art. 75 alin. 2 lit. a din Legea nr. 85/2014 sunt aplicabile conform art. 242 din același act normativ.
DOCUMENT – Textul integral al sesizării RIL formulate de Curtea de Apel Cluj: