Colegiul de conducere al Curții de Apel Alba Iulia a dispus sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție cu recursul în interesul legii în ceea ce privește interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 28 din Legea 51/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție. Sesizarea a fost înregistrată luni, la ÎCCJ.
Magistrații din Alba Iulia solicită Curții Supreme să se pronunțe dacă ”în ipoteza în care partea nu a demarat sau nu a finalizat, în termenul acordat, procedura de intrare în legalitate, iar autoritatea nu a obținut hotărârea de demolare a construcției, prevederile art. 28 alin. 1, 2 și 3 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții republicată, cu modificările și completările ulterioare, trebuie interpretate în sensul că termenul stabilit în procesul verbal de constatare a contravenției este unul imperativ sau de recomandare?”
Punctul de vedere exprimat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Alba Iulia este în sensul că termenul stabilit în procesul verbal de constatare a contravenției este unul imperativ, altfel măsura dispusă prin procesul verbal ar fi lipsită de eficiență, termenul astfel stabilit având ca finalitate asigurarea disciplinei în construcții. În consecință, acest termen este obligatoriu, atât pentru parte, cât și pentru autoritate, iar nerespectarea acestuia atrage o sancțiune specifică, respectiv desființarea construcției.
Sesizarea a fost formulată într-un dosar din 2017, aflat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, prin care o reclamantă a cerut anularea unui act administrativ emis de Primăria Alba Iulia.
DOCUMENT – Hotărârea prin care Colegiul de conducere al Curții de Apel Alba Iulia a dispus sesizarea RIL a Înaltei Curți de Casație și Justiție: