În perioada 2-3 decembrie 2023 se va desfășura Festivalul-Concurs „D’ale Porcului” ediția a X-a, în parcarea ERA Park Oradea. În cadrul evenimentului e cuprinsă și ediția a II-a „D’ale porcului PRO”, competiţia între echipe conduse de profesionişti în industria cărnii reprezentând judeţe, oraşe sau comune din întreaga ţară.D`ale Porcului PRO”, care va avea loc în 3 decembrie s-au înscris: Complex President Băile Felix, Bers Nova & Crius, Sapient Group & Euro Buffalo, Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Good Chefs Mix și Grătarul cu ștaif (Timișoara).
Evenimentul e organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea, în parteneriat cu Asociația Comunelor din România – Filiala Județeană Bihor, și-a asumat exact acest scop: să aducă celor orădenilor, în special, oferta bogată a preparatelor din carne proaspătă de porc, făcute după rețete străvechi, din țară și de peste hotare. Directorul festivaluluiNicu Pop, vicepreședintelui Radu Silaghi, liderul Asociației Firmelor Bihorene și primarului Ioan Șora, șeful Asociației Comunelor din Bihor, 12 echipe au confirmat prezența la evenimentul care se anunță a fi unul cu o ofertă și mai bogată decât edițiile precedente.În premieră, a fost nunțată organizarea concursului de pălinci și băuturi distilate „Bihor spirits”. Pălinca va fi jurizată separat de preparatele din concurs, de o echipă de specialişti formată din Nagy Botond, de la Zekulhyda Săcueni, posesor a două titluri de Campion la Brillante 2023 și 2 titluri de Campion la Quintessence 2023 respectiv Fenesi Győző Peter, de la Manufactura Fenesi Oradea.
12 echipe din comunelor bihorene Biharia, Căbești, Diosig, Nojorid, Pomezeu, Roșia și Tulca, echipa din Valea lui Mihai, precum și o echipă a „Uniunii democratice a slovacilor și cehilor din România”, din zona Huta s-au înscris în competiție.
Din Banat, vine echipa „La maistoru` căsap” (CS-TM), care se recomandă ca o „colecție” de „maistori” bucătari „din județele Caraș-Severin (Bocșa și Carașova) și Timiș (Buziaș), de la munte și câmpie, români, maghiari și croați, fiind un exemplu de armonie, dar și de pricepere. Ne dorim să arătăm „la tot natu`” (adică lumii întregi), ce înseamnă preparatul porcului la noi, cu rețete și preparate din „Țara Banatului”, respectând întocmai specificul zonal”, transmite Dan Liuț, coordonator al trupei susținute de Uniunea Croaților din România. Zona Nădlac e reprezentată de ”cârnați de Nădlac” cu „boia de Nădlac” și preparați cu produse din porci crescuți în România. Campania „Zestre culinară” de conservare a patrimoniului culinar multietnic și multicultural e parte din proiectului de diplomație culinară propus de Romana Rista și susținut de Comtim, firma care livrează porcii pentru întregul concurs festival. Regii legumelor din Ungaria vor experimenta lucrul cu carne de porc la Oradea. Este vorba despre „Primăria localității Esztár (Ungaria) care organizează, de 10 ani, celebrul Festival al tocanei de legume (Esztari Lecsofesztival) și deține recordul mondial pentru „Cea mai mare tocană de legume” , de 1,8 tone!
Juriu de profesioniști
Juriul ediţiei a X-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este format exclusiv din profesionişti în Gastronomie, oameni pentru care Arta culinară nu are secrete, dar și importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești. Cei mai mulți revin iarnă de iarnă la Oradea deoarece – vorba imnului festivalului, compus de Văru’ Săndel – „Ca la D’ALE PORCULUI nu-i nicării!”…
1. Stefan Bercea – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT Romania)
2. Ciprian Nicolescu – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică (IKA) 2020
3. Lungu Cerasela – căpitanul echipei regionale „Casa boierului din deal” medaliată cu bronz la Cupa Mondială Gastronomică 2022, participantă la IKA 2024
4. Nina Rus – manager Păstrăvăria RIN Romuli, owner Bunătățile lu’ Nina, participantă la IKA 2024
5. Mircea Groza – arheolog culinar, autor „Zămuri – supe, zupe şi năcreli”
6. Cosmin Dragomir – fondator „GASTROART”, autor „Curatorul de zacuscă”
7. Liviu Bosnea – manager Fratia Ceaunelor
8. George Furdui – owner Oblix by Chef George Furdui
9. Alexandru Sandrau – executive chef Hotel Aqua President
10. Nicolae Pop – director Festivalul-Concurs „D’ale Porcului”
Ediţia a X-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va avea loc în perioada 2-3 decembrie 2023 la Era Park Oradea şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2023-2024 în România
„Masa VIP”
Ediția a X-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” va avea o zonă specială dedicată gurmanzilor iubitori de produse din carne proaspătă de porc, și de băuturi locale. La „Masa VIP” se vor putea consuma 8 mâncăruri de excepție, realizate după rețete culese din Bihor, și 2 din 3 băuturi locale. Clienții vor fi primiți într-o zonă special amenajată și se vor putea bucura inclusiv de momente artistice-surpriză și de o tombolă!
„Masa VIP” va cuprinde:
- Pălincă de prune (50 ml.)
- Supă (leveșe) din carne proaspătă de porc, cu gârtene (375 ml.)
- Toroș (300 g.)
- Sarmale cu pisat (3 buc.)
- Cârnați (150 g.)
- Caltaboși (150 g.)
- Răcituri (cocioane) (200 g.)
- Mămăligă cu brânză și slănină prăjită (300 g.)
- Gomboți cu prune (2 buc.)
- Vin roșu (200 ml.)/ Bere neagră (330 ml.)
În cadrul festivalului va avea loc lansarea de carte „Zămuri – supe, zupe și năcreli. Rețete ardelenești din bătrâni”, de Mircea Groza, în prezența autorului
PROGRAM
SÂMBĂTĂ – 2 decembrie (BIHOR & invitați)
- 08.00-19.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE
- 09.00-10.00 Degustare pălincă – CONCURS
- 10.00-10.30 DESCHIDERE FESTIVĂ (+ PREMIERE SPECIALĂ „DE 10”)
- 10.30-14.30 BIHOR SPIRITS – CONCURS de pălinci
- 11.30-12.30 Degustare toroş – CONCURS
- 12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
- 13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS
- 13.30-14.30 ZESTRE CULINARĂ – Degustare de cârnați de Nădlac – echipa orașului Nădlac, Arad – Acțiune de diplomație culinară propusă de Romana RISTA și susținută de COMTIM
- 14.30-15.00 LANSARE DE CARTE – „Zămuri – supe, zupe și năcreli. Rețete ardelenești din bătrâni”, de Mircea GROZA (în prezența autorului, editorului și a unor invitați-supriză)
- 15.00-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
- 15.30-18.00 BIHORUL PETRECE
- 18.00-18.30 Festivitate de premiere –
- DUMINICĂ – 3 decembrie (PROFESIONIȘTI)
- 09.00-18.30 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE
- 09.00-10.00 Degustare distilate – CONCURS
- 12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
- 13.30-14.30 Degustare produse locale și produse speciale – CONCURS
- 14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
- 15.30-18.00 RECITAL: Liviu Buțiu și orchestra; Aurel TĂMAȘ
- 18.00-18.30 Festivitate de premiere –