Într-una dintre sesiunile programului Erasmus+ organizat de către Experiment Teatru Clandestin, Anamaria Cretu avocat și colaborator al asociației Experiment Teatru Clandestin a propus participanților un joc de rol, și anume o simulare a unui proces în care acuzatul este judecat pentru falsificarea voturilor la ultimele alegeri. Procurorul, judecătorul, avocatul, grefierul, martorii și publicul au fost prezenți la toate procedurile acuzației și apărării. Participanții au primit robe iar judecătoarea a fost legată la ochi pentru că “justiția e oarbă”.
<Pornind de la rolul puterii judecătorești într-un stat democratic, am încercat azi să transpun conceptul de imparțialitate a instanțelor de judecată într-un joc de rol, împreună cu participanții din cadrul programului Erasmus+ organizat de către Experiment Teatru Clandestin
Primul principiu pe care l-am personificat a fost “Justiția este oarbă” – persoana care a jucat rolul judecătorului a fost legată la ochi pe tot parcursul “procesului”.
“Nu trebuie doar să se facă dreptate, trebuie să se și vadă că se face dreptate” a fost un alt principiu pe care l-am pus în scenă, iar participanții au sesizat imediat momentul acela în care imparțialitatea judecătorului putea fi pusă sub semnul întrebării.
Sesiunea s-a încheiat cu o discuție despre Fereastra Overton și modul în care deciziile puterii judecătorești au puterea de a influența procesul de schimbare a modului în care este perceput un anumit subiect/o anumită idee de la imposibil – radical – acceptabil – rațional- popular – legal.
A fost extrem de interesant și pentru mine să aflu informații despre sistemele judiciare din Georgia, Armenia și Portugalia, astfel de sesiuni de educație interculturală și non-formală fiind mereu și o ocazie de învățare pentru trainer>, a explicat avocatul Anamaria Crețu.