Avocatul Poporului a solicitat joi Baroului București informații despre cazuri în care deținuților li se încalcă drepturile.
Prin adresa trimisă, se cere ca pe site-ul baroului să fie publicate informaţii privind rolul şi atribuţiile Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii (MNP), precum şi posibilitatea avocaţilor de a informa cu privire la situaţii de încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi rele tratamente aplicate persoanelor private de libertate.
Trebuie precizat că şi locurile de carantină instituţionalizată sunt locuri de detenţie, în care Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii îşi exercită mandatul preventiv.
Ţinând cont de starea de urgenţă instituită prin Decretul Prezidenţial nr. 195/2020, precum şi consecinţele acesteia, respectiv restrângerea mai multor drepturi şi libertăţi fundamentale ale persoanelor fizice, dar justificat şi de scopul comun pe care îl au atât avocaţii din cadrul Barourilor din România, cât şi mebrii MNP din cadrul instituţiei Avocatului Poporului, acela de a apăra drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanelor fizice, vă rugăm să daţi curs propunerii noastre”,
scrie în documentul ataşat acum şi pe site-ul Baroului Bucureşti.
Instituţia Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, ”monitorizează tratamentul aplicat persoanelor aflate în locuri de detenţie”,
mai scrie în adresa destinată lui Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti.
Prin loc de detenţie se înţelege orice loc în care persoanele sunt private de libertate în baza unei decizii a unei autorităţi, la cererea acesteia sau cu acordul expres ori tacit al acesteia. Exemple de locuri de detenţie sunt penitenciarele, inclusiv penitenciarele-spital, centrele educative, centrele de detenţie, centrele de reţinere şi arestare preventivă spitalele de psihiatrie, incusiv locurile de carantină instituţionalizată.