Un proiect depus în Senat propune includerea persoanelor juridice în legea protecţiei consumatorilor, astfel încât și acestea, alături de persoanele fizice, să poată apela la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Sesizarea adresată de către firme ANPC s-ar putea face, potrivit inițiatorului proiectului, în cazul unor nemulţumiri legate de achiziţia unor servicii sau bunuri pe care le folosesc direct în activitatea lor și care nu depășesc, ca valoare, 5.000 de lei. În actuala reglementare, legea arată că un consumator poate fi doar o persoană fizică sau un grup de persoane fizice constituite în asociaţii fără în scopuri comerciale.
Proiectul inițiat de deputatul independent Dan-Răzvan Rădulescu schimbă definiția consumatorului prin introducerea sintagmei ”persoană juridică”: “Consumator – orice persoană fizică, grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale, persoană juridică în calitate de client final, adică cumpărător care achiziţionează un bun sau serviciu în scopul utilizării sale în forma achiziţionată, şi nu a recomercializării sau prelucrării sale, dacă valoarea bunului sau serviciului nu depăşeste 5000 lei TVA inclus”.
În prezent, dacă au probleme cu un produs sau serviciu cumpărat, persoanele juridice au posibilitatea de a se adresa doar instanţelor de judecată. Însă, multe firme renunță la această cale pentru că demersul ”este mult prea costisitor și de durată în cazul unor produse cu o valoare relativ mică, achiziționate cu amănuntul, ocazional și pentru a fi folosite în activitatea curentă, dar neproductivă în mod direct, cum ar fi de exemplu un cuier, câteva scaune și alte piese de mobilier, un aparat de aer condiționat neprofesional pentru birou, consumabile”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Din acest motiv, inițiatorul proiectului de lege consideră că e necesar ca persoanele juridice să fie definite ca și consumatori și să poată cere intervenția Protecției Consumatorului. ”Considerăm că este un drept ce trebuie recunoscut şi apărat, cu atât mai mult cu cât aceste persoane juridice sunt şi ele contribuabili, alimentând bugetul de stat de unde se acoperă şi cheltuielile de funcţionare ale ANPC”, se menţionează în expunerea de motive.
Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, iar forul decizional este Camera Deputaților.
DOCUMENT – proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de Guvern 21/1992 (republicată) privind protecția consumatorilor: